Здравни служители на окръг Кук обявиха в петък, че официално препоръчват „всеобщо маскиране“ на закрито – носене на маски от всички, независимо от ваксинационния статус. Препоръката е в унисон с новите насоки на CDC, чийто данни показват „съществена“ степен на предаване на коронавируса заради варианта Делта.

Окръгът и щатът се борят да намалят дневната заболеваемост от коронавирус, защото тя се покачи до ниво, на което не е била от месеци. За последните 7 дни средният брой случаи е 51-52 на 100 000 души и според критериите на CDC това ни очертава (окръг Кук – бел. ред.) като общност със значително разпространение на коронавируса“ - коментира д-р Рейчъл Рубин, старши медицински служител в Департамента за обществено здраве на окръга.Новите препоръки на здравната служба на окръга са всеки да носи маски на обществени места на закрито – в барове, ресторанти и магазини за продажба на дребно, независимо дали е ваксиниран. Същите препоръки важат и на открито, при струпване на хора.Въпреки че мерките на започналият в четвъртък фестивал „Лолапалуза“ са в компетенциите на градската управа на Чикаго, здравната служба на окръг Кук препоръчва и там да се носят маски.Надяваме се „Лолапалуза“ де не се превърне в „свръхразпространяващо“ коронавируса събитие" – сподели д-р Рубин.Тя изрази още надежда, че хората и бизнесът доброволно ще се съобразят с новите препоръки за носене на маски, породени от покачването на броя на случаите на COVID-19 заради индийския щам Делта, който е двойно по-заразен.

Окръзите Кук, Декалб, Грънди, Кендъл, Ласал и Буун влязоха в списъка на Илинойс с окръзи, регистрирали „съществено“ ниво на предаване на коронавируса в общностите. В същата графа вече се намираха Дюпейдж, Макхендри и Уил.

Лекар „номер 1“ на Чикаго – д-р Алисън Аруади – е на мнение, че и градът скоро може да попадне в категорията на „същественото“ разпространение.

По думите й формалното съобщение за това може да дойде още в първата половина на следващата седмица.

„Свързано е с Делта варианта и с факта, че той е тук е се разпространява“ - каза тя.

Към момента Чикаго отчита средно 190 нови случая на ден и това число пълзи нагоре.