Общият брой на безработните младежи в света ще намалее до 73 милиона през 2022 г. Това е с 2 милиона по-малко в сравнение с предходната година, съобщи ООН.Въпреки това бройката все още е с 6 милиона по-висока от нивото преди пандемията през 2019 г., като възстановяването на младежката безработица изостава от възстановяването сред останалите възрастови групи.

В периода 2019-2020 г.

лицата на възраст между 15 и 24 години са претърпели много по-голяма процентна загуба на заетост, отколкото останалата част от пазара на труда, се казва в доклад на МОТ.В информацията, която предоставят от МОТ, става ясно, че пандемията е изострила пазарните предизвикателства, пред които по принцип са изправени младите хора.Много от тях са отпаднали от работната сила или изобщо не са успели да се влеят в нея поради трудностите при намирането на работа по време на блокирането в резултат на COVID-19 и при затварянето на предприятията заради пандемията."Кризата COVID-19 разкри редица недостатъци в начина, по който се посрещат нуждите на младите хора, особено на по-уязвимите като търсещите работа за първи път, отпадналите от училище, току-що завършилите с малък опит и тези, които остават неактивни не по свой избор", заяви Марта Нютън, заместник-генерален директор на МОТ по политиките.

Разлика между половете

В доклада се посочва, че според прогнозите през 2022 г. ще работят 27,4% от младите жени, в сравнение с 40,3% от младите мъже.Тази разлика между половете "не е показала почти никакви признаци на намаляване през последните две десетилетия", заяви МОТ. Делът на младежите, които не работят, не учат и не се обучават, през 2020 г. - последната година, за която има глобална оценка, се е увеличил до 23,3%, което е с 1,5 процентни пункта повече от 2019 г. и достига ниво, което не е наблюдавано от поне 15 години.

Младежката безработица в различни региони

В Европа и Централна Азия се предвижда равнището да бъде 16,4 %, "но е много вероятно действителните и потенциалните сътресения от войната в Украйна да повлияят на резултатите".В Азия и Тихоокеанския регион равнището на безработица ще съвпадне със средното за света - 14,9 %; в Латинска Америка то ще достигне "тревожните" 20,5 %, а в Северна Америка - 8,3 %.Процентът от 12,7 % в Африка "прикрива факта, че много млади хора са предпочели да се оттеглят от пазара на труда".В арабските държави, обаче, безработицата сред младите хора е най-висока и най-бързо нарастваща в световен мащаб - 24,8 %, и достига 42,5 % при младите жени в региона.

Зелено и синьо бъдеще

Младите хора да се възползват от разрастването на т.нар. зелена и синя икономика, която се фокусира върху околната среда и устойчивите океански ресурси. Това се посочва в доклада.В проучването става ясно, че до 2030 г. могат да бъдат създадени допълнителни 8,4 милиона работни места за млади хора чрез зелени и сини инвестиции, по-специално в чисти и възобновяеми енергии, устойчиво селско стопанство, рециклиране и управление на отпадъците.В документа се оценява също, че инвестициите в секторите, свързани с грижи, до 2030 г. ще създадат 17,9 млн. нови работни места за младите хора.