Организацията на обединените нации обяви, че броят на гладуващите хора в света се е увеличил с 46 милиона през последната година и е достигнал 828 милиона.

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и Световната продоволствена програма (СПП) обявиха доклада за глада в световен мащаб. В него се посочва, че през 2021 г. почти 10% от населението на света е изпитвало проблеми с глада. След началото на пандемията броят на хората, страдащи от глад, се е увеличил със 150 млн. души.

"Светът постепенно се отдалечава от целта да се сложи край на глада, продоволствената несигурност и недохранването до 2030 г.", се казва в доклада.

В доклада се посочва, че приблизително 45 милиона деца на възраст под 5 години са изложени на крайно недохранване, а 149 милиона деца се сблъскват с проблема на забавяне на растежа поради недохранване.

Директорът на Световната продоволствена програма Дейвид Бийзли, чието мнение е включено в доклада, предупреди: "Има риск тези цифри да нараснат още повече през следващите месеци."

Бийзли заяви, че войната в Украйна е увеличила цените на храните в световен мащаб и е "довела страните до ръба на глада".