ООН, съвместно с хуманитарните си партньори, е готова да увеличи присъствието си в Украйна заради очакваното влошаване на хуманитарната ситуация. Това съобщи представителят на генералния секретар на световната организация Стефан Дюжарик.

„Страните в конфликта са засилили военните действия в Донецка област. В резултат на това десетки цивилни са убити и ранени, включително в райони, незасегнати преди това от военни действия. Подобна ситуация се е развила в района на Луганск, където обстрелите, въздушни удари и уличните блокади са влошили критично живота на цивилните в Северодонецк, Лисичанск и други райони“, каза той.

"Страните в конфликта имат задължение да защитават цивилното население и цивилната инфраструктура. Ние ги призоваваме да спазват тези свои задължения и да гарантират, че ранените ще имат достъп до медицинска помощ. Ние, с нашите хуманитарни партньори, сме готови да допълнително да разширим присъствието си, но страните също трябва да изпълняват своята част“, каза Дюжарик.

ООН продължава активно да обсъжда въпроса за износа на зърно от Украйна, но все още е далеч от тристранно споразумение с Русия, каза Дюжарик.

Създаването на коридор за износ на зърно бе обсъден от руския и турския външни министри Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу по време на преговори в Анкара на 8 юни. Руският президент Владимир Путин обеща да гарантира безпрепятствено преминаване на кораби, превозващи украинско зърно, ако Киев разминира своите пристанища. Украйна отказа с мотива, че разминирането на пристанищата ще даде достъп на руски военни кораби