Опасно студено време превзема Чикаго в сряда. Очакванията на метеоролозите са ниските температури и леденият вятър да създават усещане за мразовити минус 20°C, а на места и до минус 30°C. На общинското летище Чикаго Аврова в пет сутринта в сряда бяха измерени минус 20°C, които с ефекта от ледения вятър създаваха усещане за минус 41°C.

Метеорологичната служба призова жителите на Чикаго да се обличат топло, тъй като студът ще е един от най-големите за този сезон. Предупреждението е в сила от 8 часа вечерта във вторник за северен Илинойс и части от северозападна Индиана, сред които окръзите МакХенри, Лейк, Кейн, Куук, Кендъл, Грънди и др.

Властите обявиха, че предупреждението ще е в сила най-рано до сряда на обяд за целия район на Чикаго.

Окръзите Лейк, Портър, ЛаПорт, Нютън и Джаспър също ще бъдат включени в предупреждението, но не и преди полунощ, стана ясно от съобщение на Националната метеорологична служба.

Ледените ветрове може да свалят температурите до 20 градуса под нулата за северна Индиана, става ясно още от предупреждението на синоптиците.

Най-студено според метеорологичната служба ще бъде в северен Илинойс. Най-студените ветрове там се очакват до 9 часа сутринта в сряда, а заради ледените им пориви усещането за студ под нулата ще остане дори и когато градусите се качат следобед.

В райони близо до Рокфорд студените ветрове ще носят усещането за температури от 30 градуса под нулата.

Заради вятъра студът в северните и западните предградия на Чикаго ще е около 20-25 градуса под нулата, докато в южните и в центъра на Чикаго усещането ще е за минус 15-20 градуса.

Това са условия, в които кожата може да замръзне за около 30 минути, предупредиха властите.

Заради студеното време някои от линиите на метрото, сред които North Central Service и Milwaukee District North съобщиха за проблеми. Влаковете по тях се движеха с 35 минути закъснение.

Според прогнозите в четвъртък има шанс да завали сняг и да стане по-топло, но в петък градусите пак ще паднат до минус 20. Чак в неделя температурите може да се качат до нулата.