Изпълнителният директор на Huawei Мън Уанджоу, която прекара близо три години под домашен арест в Канада, се завърна у дома в Китай късно в събота, с сложи край на продължителната борба за екстрадиция в САЩ. Със завръщането си тя предизвика изблик на национална гордост в родината си, където освобождаването й беше представено като дипломатическа победа за Пекин. Мън, която беше издирвана от федералните прокурори на САЩ по обвинения в измами, свързани с предполагаеми нарушения на санкциите срещу Иран, беше арестувана във Ванкувър през декември 2018 г. Пекин нарече задържането й политически арест от бившата администрация на Тръмп и многократно поиска тя да бъде освободена. Правната й битка обтегна отношенията между Китай, САЩ и Канада, особено след като Пекин задържа двама канадци след ареста на Мън - ход, широко интерпретиран като политическо отмъщение.

В петък на Мън беше разрешено да се прибере у дома, след като постигна споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ за отлагане на съдебното преследване до края на 2022 г., след което обвиненията й може да бъдат отменени. Часове след освобождаването й двамата задържани от Китай канадци, Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор, също бяха освободени. [caption id="attachment_427800" align="aligncenter" width="740"] [/caption]В събота вечерта градът в южната част на Китай Шенжен, където е централата на технологичния гигант Huawei, спусна червен килим за добре дошла на Мън, която пристигна с полет, нает от китайското правителство. С червена рокля, тя излезе от самолета без маска за лице и махна на тълпа от повече от 100 души, развяващи китайски знамена и викащи „добре дошла у дома“.

„Като обикновен китайски гражданин, който е претърпял това положение и е бил затворен в чужбина в продължение на три години, никога не е имало момент, в който да не усетя грижата и топлината на партията, родината и хората“, каза Мън, която е дъщеря на основателя на Huawei, Рен Женгфей.
"Председателят Си се грижи за безопасността на всеки китайски гражданин, а също така държи моята ситуация в ума си. Дълбоко съм трогната.", завърши речта си тя.
Докато Мън многократно се наричаше „обикновена китайка“ в речта си, грандиозният прием за нея беше всичко друго, но не и обикновен.
Докато самолетът й се спускаше към летището, той беше посрещнат от специално съобщение от контролната кула: "Тук е китайското летище Шенжен Баоан. Родината е завинаги най-мощната ви опора. Добре дошла обратно, г -жо Мън Уанчжоу!"
В залата за пристигане стотици хора се събраха, за да посрещнат Мън. Държейки национални знамена, цветя и транспаранти, тълпата избухна в национална гордост, скандирайки лозунги, включително „да живее родината“ и пееше патриотични песни.
В центъра на града, най-високите небостъргачи на Шенжен, светнаха със съобщението: "Добре дошла у дома, Мън Уанчжоу!.  А в интернет в Китай новините за пътуването на Мън до дома приковаха общественото внимание и доминираха в дискусиите.
Потребителите на интернет проследиха нейния полет през Северния ледовит океан и десетки милиони хора се настроиха да гледат онлайн предаването на държавните медии за нейното пристигане. Мнозина я наричаха национален герой и приветстваха завръщането й като символ на китайската победа над Запада.
Делото в САЩ срещу Мън се фокусира върху това дали тя е подвела банковия гигант HSBC относно отношенията на Huawei с иранско дъщерно дружество Skycom, което според САЩ може да изложи банката на риск от нарушения на санкциите.
В съобщенията на държавните медии се подчертава, че Мън не се признава за виновна, но изоставя признанието си пред съда, че е представила погрешно отношенията на Huawei със Skycom пред HSBC.
„Сключвайки споразумение за отложено наказателно преследване, Мън пое отговорността за основната си роля в изпълнението на схема за измама на глобална финансова институция“, заяви в петък изявление действащият прокурор на САЩ Никол Бекман.