Време е да се сложи край на порочния кръг от взаимни обвинения между Скопие и София. Това каза министърът на външните работи а на РСМ Буяр Османи.

„Мисля, че всички казахме това, което имахме да кажем. Ние изразихме нашите виждания, България изрази своите виждания и е време да кажем - стига с този пинг-понг дебат между нашите общества и нашето въвличане в българската предизборна кампания.

Само в Северна Македония от 2006 г. насам има 15 изборни цикъла. Почти всяка година. Ни най-малко не ни трябват и българските избори да влязат в нашето общество и да смущават гражданите. Мисля, че тук трябва да теглим черта“, каза Османи.

Той повтори, че всичко, което са имали да кажат на София, са го направили със съобщения, а днес, както каза, дори са информирали Европейския парламент за писания на евродепутат от България.

„Но наистина смятам, че трябва да теглим чертата, защото това няма да има край и ще ескалира и ще бъдем въвлечени във водовъртежа на нестабилното политическо общество в България, а за това има интерес от страна на политически и други фактори у нас.

За съжаление имам чувството, че има някаква невидима ръка, която пречи и насърчава тези неща както в България, така и тук.

Не трябва да се поддаваме на подобни провокации, имаме много предизвикателства тук, имаме текущ скрининг, имаме реформи, които трябва да осъществим и да щадим гражданите от тези вълнения, нека дипломацията си свърши работата и аз призовавам България да спре тази каскада от взаимни обвинения, да установим комуникация, да възстановим позитивния дневен ред и да оправим всички различия на масата между дипломатите“, каза Османи.

Той отправи послание към България.

„Искам да отправя послание към България – ние сме готови да продължим оттам, докъдето спряхме, да видим положителния дневен ред за възстановяване на психологическия мир сред нашите граждани и да обсъдим бъдещето.

Нека сложим край на този порочен кръг от взаимни обвинения, искам да сложа край - ако има разбиране в Република България и приемат нашия призив, това ще е в интерес и на двете страни.

Ако не, тогава ние ще се адаптираме към новия развой на събитията“, каза Османи на пресконференция в Скопие, цитиран от БГНЕС.