Жител на Испания е осъден на 15 месеца затвор за публикуването на фалшив дискриминиращ мигрантите текст и видео в социалните медии.

Това съобщи Върховният съд на Каталуния.

В кралството се проведе първият съдебен процес по дело за разпространение на невярна информация с дискриминационен характер.

Според разследването, "мотивиран от неприязънта и отхвърлянето на чуждестранните имигранти от марокански произход", обвиняемият е публикувал видеоклип в Twitter през 2019 г.

Вестник „Ел Паис“ твърди, че осъденият е служител на Гражданската гвардия на кралството.

Според обвиняемия на кадрите е заснет акт на насилие, извършен от непълнолетни мигранти, за който се твърди, че се е случил в Испания.

Видеото всъщност е от инцидент, станал в Китай.

Както уточнява съдът, по време на заседанието е взето решение на обвиняемия да бъде наложено наказание от 15 месеца лишаване от свобода.

Освен това той ще бъде глобен с 1600 евро.

На осъдения е наредено да закрие профилите си в социалните медии и му е забранено да създава нови, ако в тях е публикувана дискриминационна информация.

Тъй като присъдата е по-малка от две години лишаване от свобода и предвид чистото досие на осъдения , според испанската практика той ще може да избегне реално лишаване от свобода, твърдят испански медии, цитирани от БГНЕС.