Българският цигулар, който живее в Ню Йорк, Свет Радославов, е станал жертва на хакерска атака. В резултат той е загубил профила си във Facebook, където имал над 100 хиляди харесвания и повече от 120 хиляди последователи.Преди две седмици Свет получил имейл от Facebook, че има сигнал за нарушение за авторските права за песен. В мейла пишело, че Свет има 24 часа, за да отговори на иска.“Всичко, което правя, е оригинален аранжимент от мен и не би трябвало да имам проблем с авторските права - казва Свет. -  След като кликнах на този линк и започнах да пиша на Facebook, получих друг имейл, че има нов администратор на моята фен страница. Влязох веднага и видях, че е някакъв непознат човек. Изтрих го и си смених веднага паролата. Една минута по-късно човекът пак влезе и отново го изтрих и пак си смених паролата. Минута по-късно той влезе отново и преди да успея да го изтрия за трети път, той ме изтри като администратор на моята фен страница.”Докато това се случвало Свет говорил с приятелка по Facetime. Когато хакерите превзели профила му, те сменили профилната снимка с черен флаг и арабски надписи, които не значили нищо за Свет. “Малко след това получих мейл, че акаунтът ми е премахнат за нарушаване на правилата на Facebook”, казва Свет. Така той остава извън социалната мрежа и с почти никакви възможности да изпрати сигнал за проверка и иск да му възстановят профила.“10 години съм се трудил за тази страница. Тя е верифицирана, имах над 120 хиляди последователи, милиони гледания на различни видеа. Наистина бях отчаян. На следващия ден се събудих и нямах никаква връзка с моите почитатели, с общността, с която поддържаме връзка всеки ден”, споделя Свет. Тогава той още не може да си обясни как точно са му хакнали профила, но явно е станало, когато е кликнал на линка с предполагаемото нарушение. Това е често срещан подход на хакерите от категорията на фишинг измамите. Освен Facebook 

Свет губи и профила си в Instagram, 
защото двата са вързани.“На следващия ден беше най-самотният ми ден. Не помня друг такъв самотен ден - да нямам връзка с почти никакви хора - и се бях отчаял. Не знаех какво да направя - от това зависи и кариерата ми”, разказва Свет. Той започва да търси съвети от различни приятели в интернет. В крайна сметка си прави нов профил. Там той обяснява какво се е случило. Много хора започват да му пишат, да му предлагат съвети и помощ.“В крайна сметка един от моите познати ме свърза с човек, който работи във Facebook, и той ми направи дело в тяхната вътрешна система. Те провериха и видях, че съм жертва на хакери. Две седмици по-късно Facebook ми възстанови достъпа до страницата”, радостен е Свет.Когато влиза обаче, установява, че хакерите са преименували страницата на Music News и са 
изтрили всичките му снимки и видеа 
които е качвал през годините. Някои от тях имат милиони гледания. От социалната мрежа му отговорили, че няма как да възстановят изтритите видеа. “Изгубих над 10 милиона гледания, още коментари, спомени. Трябва да започна това от начало. Но съм благодарен на всички тези хора, които ми помогнаха. Без тяхната помощ нямаше как да се справя. И най-вече на всички българи - именно сънародници, които работиха във Facebook, ми помогнаха”, казва Свет. Според него българите в чужбина си помагат, обратно на широко разпространеното схващане, че не е така.

6 начина да предпазите Facebook профила си от хакери

Хакерите най-често искат да се доберат през Facebook до личните ви данни или за да измамят ваши приятели. Вие може да защитите профила си от хакване, като завишите настройките за сигурност и спазвате няколко прости правила.
  1. Активирайте двуетапно влизане във Facebook
Двуетапното влизане, или двустъпковата идентификация във Facebook, прави хакването на профила ви с една идея по-трудно. Когато влизате от непознато устройство, освен паролата за достъп трябва да бъде въведен и 6-цифрен код, който се получава на мобилния ви телефон, или с код генератор.
  1. Активирайте имейл нотификации
Когато е активирана, тази функция ви изпраща известия, когато някой влезе в профила ви от непознато устройство. Имейл нотификациите не са толкова ефективна предпазна мярка като двуетапното влизане, но са едно добро допълнение към сигурността на профила ви.
  1. Научете се да разпознавате фишинг кампаниите
Традиционната фишинг атака изглежда горе-долу така: получавате имейл с предупреждение, че някой се е опитал да влезе в профила ви във Facebook и от съображения за сигурност трябва да въведете паролата си за достъп. Имейлът е изпратен от адрес, който звучи достоверно – например [email protected] – и съдържа линк към страница, в която трябва да въведете имейл и парола за достъп.Как да разпознаете фишинг кампания? Проверете към какъв адрес води линкът в съобщението, което сте получили. Ако е фишинг, адресът ще е нещо от рода на http://facebook.000webhost.com.
  1. Използвайте различни пароли за Facebook и други онлайн услуги
Спазвайте старото правило, което гласи, че за различните си акаунти трябва да използвате различни пароли.
  1. Не влизайте във Facebook от общодостъпни компютри
Просто не го правете. Не знаете какъв софтуер е инсталиран на този компютър и по какъв начин той следи активността ви.
  1. Не запаметявайте паролата си във Facebook на служебен или чужд компютър
Всъщност е добре, ако изобщо не запаметявате паролата си – дори и на вашия личен компютър. Рисковете да запаметите паролата си в браузъра на служебния компютър са, че така всеки може да разбере каква е тя.