Предложения за зам.-председател на парламента

Тома Биков представи кандидатурата на ГЕРБ за зам.-председател на НС в лицето на Цвета Караянчева. Виктория Василева е предложена от името на "Има такъв народ". БСП предложи пък Кристиан Вигенин, а ДПС - Мукаддес Налбант.Христо Иванов от името на "Демократична България" - Атанас Атанасов, а от Кандидатурите им гласуваха 234 народни представители, то бе едновременно за всички кандидатури, след което новите зам.-председатели заеха местата си на трибуната.

Парламентарните групи предлагат председател на НС 

От ГЕРБ предложиха Цвета Караянчева. От "Има такъв народ" - Ива Митева. Кандидатите са подложени на гласуване по азбучен ред.Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" заяви, че подкрепят предложението на "Има такъв народ"."Да върнем гордостта на Кърджали в специфичното производство на поцинковани изделия, където му е мястото", заяви Хаджигенов.Вежди Рашидов разгневено помоли да няма определения като - мутри, без да се посочи човекът, който е мутра. По думите му, ако се каже кой е всички в залата ще го линчуват. Парламентът гласува - 163 "за", а 75 "въздържали се", Ива Митева да бъде председател на парламента.Цвета Караянчева бе подкрепена със 75 "за", а "против" бяха 163.Процедурата по гласуване бе белязана от разправии в пленарната зала. От "Има такъв народ" предложиха гласуване с вдигане на ръка, докато от ГЕРБ настояваха за поименен вот със ставане от място. Предложение на ГЕРБ бе отхвърлено.

От "Изправи се! Мутри вън!" внасят проект за създаване на Комисия по ревизията

Внасяме днес проект за решение за създаване на Комисия по ревизията. Искаме пълна ревизия на корумпираното управление, заяви Мая Манолова, председател на “Изправи се! Мутри вън!". Според нея така ще се покажат на хората всички мръсни тайни и злоупотреби на властта, и ще бъдат дадени на правосъдието."Заставам пред вас по волята на хиляди български граждани, за да потвърдя от тази трибуна една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук. Мутрите - вън", каза още Манолова."Първата стъпка към изпълнението на тази цел, е изваждането на мутрите от управлението на страната. Това се отнася не само за главните мутри, а и за тези, които дълго време ги обслужваха и се облагодетелстваха от това. С тях коалиция не трябва да има. Не може да ви бъде забранено да заявявате подкрепа за правителство, излъчено от партии на протеста, но не си въобразявайте, че ще го задушите в токсична прегръдка. Не си въобразявайте, че ще бъдете освободени от носенето на отговорност", добави Манолова.Ще изменим Изборния кодекс веднага, за да сме готови за предсрочни избори. Ще въведем изцяло машинно гласуване, дистанционно, електронно гласуване за българите в чужбина, избирателен район за нашите сънародници зад граница, ще изчистим избирателните списъци чрез активна регистрация, ще сменим съставите на избирателните комисии, добави тя. Манолова подчерта, че ще се настоява за смяна в състава на Съвета за електронни медии и ръководството на Националната телевизия, които с "действия и бездействия позволиха манипулация на общественото мнение по време на предизборната кампания", подчерта още Манолова."Къде ви е лидерът, уважаеми дами и господа от ГЕРБ, защо се крие?", попита Манолова и се обърна към ГЕРБ. "Лов на вещици няма да има, но партийните калинки си ги вземете с вас. Днес България вече е друга, независимо дали ще има ново правителство или ще има служебно такова и нови избори, ние сме готови. България се изправи и показа вратата на мутрите. Промяната е необратима, защото е в душите на хората. Тя не се влияе от някакви процедури. Днес започваме с една много важна стъпка - връщаме достойнството на Народното събрание", каза още Манолова.

"Демократична България" ще работи за отстраняването на Иван Гешев

"Ще се работи по отстраняването, предсрочно на главния прокурор Иван Гешев", заяви председателят на "Демократична България" Христо Иванов.Иванов също подложи под въпрос дали "това Народно събрание ще го бъде изобщо".Той цитира и президента Петър Стоянов относно това, че "парламентаризмът не се състои от вар и тухли, а от съгласие"."Тук е мястото на българския парламент и това, че ние се върнахме тук от партийния дом, е много добър знак, макар че това, което ни предстои, е много сложно", каза още Иванов."Народното събрание ще може да свърши само една част от промяната и това е да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта - ДПС", добави той.По думите му "Демократична България" ще предложи промени в Изборния кодекс, закриване на Специализирания съд, на КПКОНПИ, начело със Сотир Цацаров.

От ДПС готови за нови избори

"ДПС е готово за нови избори. От гледна точка на държавата обаче нещата не стоят точно така. България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи: пандемична, икономическа, социална, институционална", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.Изборите показаха, че е необходимо ново начало, нов модел на управление, нов модел на отношение. Нов подход към решаване на проблемите. Парламентът е длъжен да отговори на това изискване на суверена, добави той. 

БСП предлага пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт

"Трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт. Предлагам Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново върху сключване на договори, концесии. Сега текат усилено такива процеси. Премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.Нинова подкрепи думите на Радев за връщането на парламентаризма. "ГЕРБ и присъдружните им задачи поставиха в подчинена роля на един човек и министър-председателя".Лидерът на БСП каза, че трябва да се възстанови "блиц-контролът, спиране на порочната практика на внасяне на закони без оценка на въздействието и ревизия на лобистки закони, приемане на трайно и устойчиво законодателство, което гарантира прогнозируема бизнес среда"."Внасяме днес в деловодството промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничава възможността на министър-председателя, който и да е той, да харчи безконтролно парите на хората", добави Нинова.

"Има такъв народ" внасят още днес промени в избирателния кодекс

"Имаме парламент, който е различен, той закъсня с шест месеца, защото правителството не си подаде оставката по-рано, когато хората искаха. Няма да се лъжем, че този парламент няма да изкара четирите си години мандат. Но този парламент трябва да приеме на първо място - промяна в Изборния кодекс. Да се махне ограничението за секциите в чужбина, гласуване по пощата, електронно гласуване, разпускане на ЦИК, допускане на видео наблюдение при отчитането на изборните резултати", заяви зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Още днес ще внесем и промени за субсидията да стане 1 лев, каза още той. От думите на Йорданов стана ясно, че партията се отказва от мажоритарния вот - подробности четете ТУК.

ГЕРБ: Победителят е само един

"Победителят е само един и това е ГЕРБ, поне е редно да го признаете", заяви председателят на ПГ ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова.След изказването си Атанасова бе прекъсната за малко заради смях в залата. "Ние сме изправени пред здравни, икономически и социални предизвикателства. От позицията на хора с по-голям опит, ще ви кажем, че една криза не може да се управлява само с говорене. Една криза се управлява с действия и с вземане на решения", заяви Атанасова.На политическата сцена няма скечове и много рядко има аплодисменти, подчерта председателят на ГЕРБ. Атанасова заяви още, че ПГ ГЕРБ ще предложи състав и структура на ново правителство.След като председателят на ГЕРБ приключи, Зайкова определи словото й като “програмно”. Разбира се, това бе посрещнато с ръкопляскания.

Зайкова за оставката - срам или пренебрежение към НС

Мика Зайкова съобщи, че Министерският съвет е подал оставка. След което последва ръкопляскане в залата на парламента. "Това или е срам да дойдат и да си подадат оставката, или е пренебрежение към тази институция", заяви Зайкова.

Борисов подаде оставката на правителството пред новия парламент

Президентът Радев с обръщение към народа и НС

"Първо, искам да се обърна към вас, народни представители и да ви поздравя с високо отговорната мисия, която българските избиратели възложиха на вас да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси. Да сбъднете неговите въжделения. За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се пуснах в президентската надпревара през 2016 г., чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава", заяви президентът Румен Радев.Вие наследявате една институция в дълбока криза. С вота си избирателите отхвърлиха разбирането, че политиката е търгуване с националния интерес, добави той. Трябва излъчване на нов тип управление и извеждането на страната от кризата, каза още Радев.Той се обърна към народните представители и заяви, че на тях се пада мисията да се възроди парламентаризмът. "Първият тест ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви", добави президентът.В случай, че НС не може да избере правителство ще използвам конституционното си право, за да назнача служебен кабинет, подчерта Радев.

Депутатите гласуваха правила за дистанционно участие

Депутатите гласуваха правила за дистанционно присъствие на петима изолирани от COVID-19. Това бе предложено от Виктория Василева от "Има такъв народ". Изолираните ще вземат участие чрез видеовръзка. Разбира се бе прието единодушно предложението. След което лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов и още четирима депутати се заклеха.

Мика Зайкова със слово към депутатите

Икономическият анализатор Мика Зайкова започна заседанието със слово, в което напомни на депутатите да не забравят кой и за какво ги е изпратил в парламента. Тя напомни, че България е минала през много битки, но винаги е възкръсвала. "Мисля, че имаме една единствена цел, а това е просперитета на България".

Депутатите от 45-ото Народно събрание се заклеха

Народните представители се заклеха пред народа с думите: "Заклевам се в името на Република България, да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

Заседанието започна с проверка на кворума

Започва и проверката на кворума, като преди откриването на заседанието трябва в залата да има поне 121 народни представители. Мика Зайкова проверява поименно всеки един от депутатите, защото системата за електронно гласуване, чрез която обикновено се правят проверките, бе демонтирана, за да се сложи в бившия Партиен дом.Тя прочете имената на депутатите, а те отговориха с "Тук".

"Демократична България" вика Борисов на парламентарен контрол