От 1 май отпада забраната за хора под 60-годишна възраст да посещават магазините за хранителни стоки от 8.30 до 10.30 сутринта. Това става ясно от нова заповед на здравния министър в оставка Костадин Ангелов. Ограничението бе въведено, за да се осигури "зелен коридор" за пазаруване на възрастните хора.

Ето какво съдържа още заповедта:

  • Отменят се ограниченията за заведенията за хранене и развлечение в часовия диапазон от 6 до 23 часа.
  • През месец май присъственият учебен процес на учениците от 5. до 12. клас ще се осъществява при спазването на график - на 5 и 7 май присъствено се обучават учениците от 5., 9. и 12. клас. За останалите класове присъственото обучение се преустановява; от 10 до 14 май присъствено се обучават учениците от 5., 6., 9., 11. и 12. клас. За останалите класове присъственото обучение се преустановява; от 17 до 28 май присъствено се обучават учениците от 6., 7., 8., 10. и 11. клас. За останалите класове присъственото обучение се преустановява. Графикът не се отнася за учениците от 5. до 12. клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището, както и за учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания, които провеждат редовни присъствени занятия.
  • От началото на месец май спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика. Изключение се допуска за провеждането на спортни състезания на открито с публика – при заемане на 30% от местата, но не повече от 1000 души на сектор, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и носене на защитни маски за лице.