Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е отслабнал, твърдят наблюдатели и анализатори. Това може да изглежда маловажно, но всъщност е от съществено значение, тъй като наднорменото тегло при млади хора като него обикновено води до здравословни проблеми, които в йерархизирана държава като Северна Корея може да означават сътресения във властта.

Когато миналия април Ким изчезна от радарите на медиите и не се появи дълго, веднага плъзнаха спекулации за здравословното му състояние, операции и др., които се аргументираха с наднорменото му тегло и впоследствие бяха поне формално опровергани. Ким обаче не изглеждаше в оптимална форма, след като се появи пред обществата.

Височината на лидера около 170 см, а теглото му се преценява от разузнавателните служби на Южна Корея като надхвърлящо 130 килограма, което е ужасяващ индекс на телесната маса. Според същите служби при поемането на властта Киме  бил само 90 кг.

Изводът, че е отслабнал, бе направен от анализаторите след появата му по националната телевизия пред 5 дни. Наблюдателите отбелязаха, че лицето му не изглежда толкава широко, а дрехите му стоят по-свободно.

Това разбира се, са много приблизителни изводи. Смята се обаче, че здравето на Ким не е съвсем долбре, тъй като освен наднормено тегло той има страст към тютюнопушенето и употребява алкохол.

Проблемът със здравословното състояние на лидера е от особена важност в Северна Корея, защото е пряко свързан с този за предаването на властта. Ако Ким умре или стане неспособен да управлява, няма яснота по въпроса кой може да го наследи. Доскоро за най-вероятен наследник бе сочена сестра му макар че някои анализатори се съмняваха, че праволинейните корейски апаратчици ще се подчинят на жена. Мистерията вече е пълна след последния конгрес на ЦК на Партията на труда, след който се оказа, че Чонг даже не е в Политбюро на партията и това я извади от сметките за евентуален наследник на брат й на лидерския пост.