Президентът на САЩ Джоузеф Байдън пристигна в района на Чикаго, осъществявайки отложено посещение за популяризиране на ваксинациите. Държавният глава направи обръщение от предградието Елк Гроув Вилидж, което е едно от важните български средища в третия по големина американски град, и призова неваксинираните американци да премислят позицията си и да се ваксинират.

Елк Гроув Вилидж е не само дом на много българи, но и място за техния бизнес. В предградието има български училища. Байдън избра да го посети и като жест за изтъкнатия донор на демократите Боб Кларк, който също има бизнес интереси там.

Байдън се срещна с губернатора на Илинойс Джей Би Притцкър, кмета на Чикаго Лори Лайтфут и изпълнителния директор на United Airlines Скот Кърби и посети строителна площадка на Clayco, притежавана от Боб Кларк.

Президентът говори след обиколката на обекта в "българското" предградие и защити своето предишно схващане, че това е „пандемията на неваксинираните“, която източва финансите на здравната система и поставя медицинския персонал в „жив ад“.

„Неваксинираните претъпкаха болниците ни, претъпкаха спешните отделения и отделенията за интензивни грижи. Неваксинираните не оставят място за някого, който е с инфаркт или рак и има нужда от операция“ - каза Байдън.

По думите му неваксинираните „поставят икономиката ни в риск, защото хората не желаят да излизат“.

„Ето и сделката: тези изисквания ще гарантират, че такива хора ще могат да работят“ - каза президентът, имайки предвид въвеждането на изисквания за задължителна ваксинация в някои бизнеси.

Освен това той призова частните бизнеси сами да въведат такива изисквания за служителите си.

„Хора, които още не сте ваксинирани, направете го! Направете правилното нещо! То може да ви спаси живота! Може да спаси живота и на тези около вас“ - призова президентът.

Второто посещение на Байдън в Чикаго като президент се осъществи седмица, след като бе отложено, за да може държавният глава да остане във Вашингтон заради преговорите за тавана на дълга и придвижването на бюджетните пакети в Конгреса.

Както за своите усилия срещу пандемията, така в и в икономическата си политика Байдън има подкрепата на губернатора Притцкър. Въпреки че статистиката напоследък показва забавяне на пандемията в щати с висок процент ваксинирано население, като Илинойс, президентът продължава да атакува нежеланието за ваксинация като важен стопер пред възстановяването на икономиката до предепидемичната й нормалност.

Когато обявяваше новите правила за задължителни ваксинации, Байдън посочи чикагската компания United Airlines като пример за реални действия. Тя въведе задължителната ваксинация още през август и почти всичките й служители са ваксинирани.

Това е второ посещение на президента в района на Чикаго за годината. През юли той беше в McHenry County College в Кристал Лейк, за да популяризира плана си за подпомагане на работещите семейство и на семействата от средната класа, но върлуващото в града насилие с огнестрелно оръжие измести фокуса на събитието и се превърна в основната тема.