Задължителната ваксинация за здравните работници в Ню Йорк влиза в сила от понеделник, а според официалната информация в болницитевсе още има 83 000 ненапълно ваксинирани служители - 16% от персонала. 8% дори не са получили първа доза, което ги поставя в пряка опасност от уволнение заради несъответствие с изискването за ваксинация.

Няколко десетки неваксинирани медици вече са уволнени, а много други са получили 30-дневно предупреждение да се ваксинират.

Според Стивън Корвин, президент и главен изпълнителен директор на една от най-големите болнични вериги в САЩ, New York-Presbyterian Hospitals, каза, че от 48 000 техни служители по-малко от 1%, само 220 души, са отказали да се ваксинират и са напуснали.В Erie County Medical Center в Бъфало 400 служители, около 5% от всички, са неваксинирани и в процес на напускане.Това е наложило да се спрат операциите с избори на екип и някои посещения на амбулаторно болни пациенти. Спряло е и приемането в интензивното отделение на болни от някои малки болници.На пресконференция в понеделник губернаторът на щата Ню Йорк Кейти Хоукъл оповести, че има планове да изпрати войници от Националната гвардия в помощ на болници с недостиг на персонал.Някои здравни работници обаче съдят щата заради изискването за ваксинация. Те подчертават, че носят същата екипировка, както през цялото време на пандемията и не виждат какво се е променило сега.Тази седмица в Ню Йорк влиза в сила изискване за ваксинация и на учителите. Според учителския синдикат 97% от членовете му вече са ваксинирани, а през уикенда това е направено за още 7 000 работещи в областта на образованието.