От четвъртък в сила ще влезе в сила зелен сертификат за антитела. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров на брифинг. Той ще важи само на територията на България и ще бъде валиден 90 дни, подчерта Кацаров. Според него основният въпрос е свързан с признаването на тестове за антитела и даване на възможност на хората, които отговарят на определени критерии да могат с тези тестове да се ползват по начина, по който се ползват зелените сертификати.

"Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат", обясни Кацаров. Целта на този нов зелен сертификат ще е да е притежаван от хора, които са сравнително добре предпазени от следваща зараза с коронавирус, обясни проф. Радка Аргирова. Няма конкретни фиксирани тестове за антитела, но изискването е те да са с „Т" марка и да имат висока чувствителност и специфичност, за да бъдат сертифицирани.  Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите антитела. Изискването е за 150 единици BAU, което са 10 пъти над нормата антитела. Спаднат ли антителата по-ниско, те не са ефикасни срещу вируса.  Удостоверението ще бъде издавано от Националната здравно-информационна система. То ще бъде изпратено и до лабораторията, в която е направен теста.

Кой ще може да вземе сертификат за антитела

  • Хора, които са изкарали безсимптомно вируса;
  • Хора, които са си купили от аптеката антигенен тест, не са отишли в болница и са се самоизолирали; 
  • Хора, които са постъпили за лечение в болница с COVID и нямат верификация с PCR или антигенен тест. 
"По този начин косвено ще получим информация и за това колко хора действително са се срещнали с вируса. Ще се гледат специално IgG антитела. Те съществуват и във ваксините и във вируса. Цифрата, която ще бъде праговата, ще бъде 150 на BAU на ml", обясни Аргирова.