България вече сериозно изостава в изпълнение на плана за влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година. Това обяви управителят на БНБ Димитър Радев.

Има забавяне от страната ни

"Въпросът е дали България да остане в дълбоката периферия на Европа, или трябва да бъде направено усилие за ускоряване на процеса за присъединяване към еврозоната." Това заяви Радев."Нека да започна така – истинският дебат днес е за или против еврото. Еврото като символ на европейския проект и нашата ангажираност. Точката, която разглеждаме, този въпрос се съдържа заради поставените въпроси от депутатите. Нека веднага да кажа, че въпросът за еврозоната е политически, а не експертен и отговорът трябва да бъде на НС", коментира Радев.

Ще успеем ли да влезем в еврозоната от 1-ви януари 2024 г.?

Това е нереалистична дата, смята икономистът Стоян Панчев от ЕКИП. Пред БНР той даде за пример решението на Румъния, която отложи влизането за 2029 г.Според него подготовката на страната ни за въвеждане на еврото не е добра:"Имаме висока инфлация, висок бюджетен дефицит, ниско настигане на средните доходи в еврозоната, т.е. не изпълняваме част от условията. И самата еврозона не е в цветущо състояние. Имаме дългова криза, която става отново релевантна". 

Не е подходящ моментът за въвеждане на еврото,

категоричен е заяви Панчев. Той посочи, че енергийна криза, войната са обстоятелства, при които не е подходящо да се сменя паричната система.Красимир Катев, бивш заместник-министър на финансите, е на мнение, че България не трябва да се отказва от определената дата за влизане в еврозоната - 1-ви януари 2024 г."Дискусията дали да въвеждаме еврото е проведена отдавна и тя е решена. В обществото има консенсус за това. Това, че в момента се чува доста гласът на някои говорители, които и по някакви геополитически причини не искат България да се обвърже по-тясно с еврозоната. Те се подхранват, знам откъде, но не искам да го казвам".По думите на Катев въпросът е геополитически и с влизането в ЕС страната ни е подписала, че ще приемем и еврото като национална валута в един момент."Ние сме във валутен борд и консумираме директно политиката на еврозоната. Нашите лихви са като в еврозоната. но ние не се възползваме от привилегиите да сме на масата и да се чува гласа ни", подчерта той.