Европейският съюз одобри официално деветия пакет от индивидуални и икономически санкции срещу Русия във връзка с конфликта в Украйна, обяви Съветът на ЕС.

В отговор на „специалната операция“ на Русия в Украйна "днес Съветът прие девети пакет от нови мерки, насочени към засилване на натиска върху Русия и нейното правителство", се казва в изявление на Съвета.

В четвъртък вечерта стана ясно, че страните от Европейския съюз са постигнали компромисно споразумение и да одобрили новия пакет от санкции срещу Русия, както и че е дадена зелена светлина на пакет от 18 млрд. евро за помощ на Украйна.

В предложението на Европейската комисия, публикувано миналата седмица, се предвиждаше още 200 руски физически и юридически лица да бъдат засегнати от замразяване на активи и забрана за пътуване.

Сред тях са министри, депутати, областни управители, политически партии и структури, включително въоръжените сили.

Те ще се присъединят към 1 241 лица и 118 организации, които вече са включени в черния списък.

Комисията се насочи и към руската отбранителна промишленост, повече руски банки и минния сектор и планира контрол върху износа на продукти като химикали, нервнопаралитични вещества, електроника и ИТ компоненти, които биха могли да се използват от въоръжените сили, както и компоненти за безпилотни летателни апарати като дронове.

Пакетът беше задържан в продължение на дни заради несъгласието на някои държави от ЕС относно това дали да се включат дерогации, които да позволят плащания към санкционирани руски олигарси начело на компании, изнасящи селскостопански и хранителни продукти.

Блокът не наложи санкции върху руски храни и селскостопански продукти, за да не изостри тревожната световна продоволствена криза. Мерките срещу олигарсите обаче не позволяват на операторите от ЕС да участват пряко или непряко в търговски потоци, в които участват притежавани от тях субекти.

Очаква се в окончателния текст на новия пакет да бъде включена правна клауза, която вече съществува за секторните санкции, за включването на физически и юридически лица в списъците.

Тази клауза има за цел да осигури правна сигурност на операторите от ЕС, че могат да участват в големи дружества в областта на храните и селското стопанство, собственост на санкционирани олигарси, при условие че те вече са изнасяли преди Русия да започне инвазията си, заяви пред Евронюз дипломат от ЕС, цитиран от БГНЕС.

Така се цели да се предотвратят опитите за заобикаляне на санкциите чрез създаване на нови предприятия.

Междувременно лидерите одобриха пакет за макрофинансова помощ за Украйна в размер на 18 млрд. евро за 2023 г., за да се гарантира, че Киев ще може да покрива държавните дефицити и да поддържа икономиката в добро състояние, докато продължава да се бори с руската инвазия.

За да финансира помощта и да я отпусне на Киев при силно преференциални условия, ЕС ще увеличи общия дълг - предложение, което първоначално срещна съпротивата на Унгария.

Но Будапеща вдигна ветото си по-рано тази седмица, след като държавите от ЕС се съгласиха да позволят сумата на замразените от нея средства на ЕС по новия механизъм за върховенство на закона да се намали от 7,5 млрд. евро на 6,3 млрд. евро.

Полското вето върху въвеждането на минимален глобален корпоративен данък също застраши приемането на пакета за помощ в четвъртък, но Варшава, която е твърд поддръжник на Украйна, в крайна сметка оттегли възражението си.

Решението трябва да бъде публикувано скоро в Официален вестник на ЕС, след което новите санкции ще влязат в сила.