Европейският съюз отпусна още 500 милиона евро финансова помощ за Украйна, потвърди върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. "Докато Русия се подготвя за офанзива в Източна Украйна, от решаващо значение е да продължим и да засилим военната си подкрепа за Украйна, за да защитим нейната територия и население и да предотвратим по-нататъшни страдания“, каза Борел. Допълнителната парична помощ увеличава общия ангажимент на единния блока към Киев до над 1,5 милиарда евро от началото на военната операция на Москва в страната.

До този момент Европейският съюз е отпуснал общо 1.5 милиарда евро за подкрепа на Украйна във войната. Те са насочени върху придобиването на военно оборудване на украинските въоръжени сили. Брюксел определи следващите седмици като решаващи за военния конфликт. Изказването на Борел бе посрещнато остро от Москва. Специалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че думите му означават, че Европейският съюз се е превърнал в "агресивна машина на НАТО". „Това е организация, която носи агресия в пространството, което пряко счита за своя зона на отговорност. И сега друг въпрос: Европейският съюз, като де факто част от НАТО, смята кое пространство за своя зона на отговорност?", попита Захарова по време на гостуване в телевизионния канал "Россия-24", цитирана от ТАСС.

По-рано Борел потвърди желанието на Европейския съюз да търси уреждане на конфликта в Украйна със сила и да разшири военната помощ за страната. Той заяви тази позиция в понеделник при пристигането си на среща на външните министри на ЕС в Люксембург. Според Борел "в следващите дни" ескалацията на напрежението в Донбас само ще се засилва.
Междувременно в социалните мрежи се появи видео с влакови композиции натоварени с бронирана техника, за която се твърди, че има германски произход и ще бъде транспортирана в Украйна. Информацията обаче не е потвърдена от официални източници. Видеото може да намерите в началото на статията и е заснето на малка полска гара.