За втори пореден ден депутатите в Народното събрание започнаха ожесточени спорове за това дали да се наложи мораториум върху тока, парното и водата, или не. В крайна сметка депутатите наложиха мораториум върху цените на тока, парното и водата. То ще важи до 31 март 2022 г. "За" гласуваха 132 народни представители, "против" бяха четирима и "въздържали се" двама, с което то бе прието.В сряда депутатите в пленарна зала приеха предложението на ГЕРБ-СДС, с което да се замразят цените на тока, парното и водата на нивата им от 1 януари тази година.Създадена беше временна парламентарна комисия за енергийната криза, но само час след пленарното заседание стана ясно, че мораториумът върху цените на тока, парното и водата ще бъде прегласуван. От Министерския съвет определиха мораториума като неясен.Депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков попита: Има ли отношение правителство по въпроса с мораториума - виждам, че сте тръгнали след БСП, те само могат да ви докарат до някакъв фалит. "Мъглата започна да се размърдва и зад нея се вижда още една мъгла. Целта е през тези три месеца да се мислят някакви мерки. Това обаче, което не можем да видим е кой, ще ги мисли. Вчера направихме комисия в парламента, в която участват народни представители, които малко преди това приеха един мораториум, който вие днес искате да промените. Имат ли някакво отношение правителството по този въпрос - министърът на енергетиката, министър-председателят? Те защо не проявиха някакво желание и да кажат каква е тяхната концепция. Не във временна комисия се правят такива неща. Тези неща засягат цялата енергийна система на България, засягат пряко почти всички български граждани", каза Биков.Остра реплика дойде от левицата в лицето на Георги Свиленски. "Учудвам се на вашата наглост. Вие доведохте държавата до фалит, не БСП". "При вчерашното решение не беше отчетено, че последните утвърдени цени са от 1 юли 2021 г. Рискуваме опасен правен прецедент да изменяме цени със задна дата. Предлагаме цените за битовите потребители да се замразят на нивата от днес, като по този начин ще дадем спокойствие през зимния отоплителен сезон", заяви Андрей Гюров от "Продължаваме промяната". Депутатът от “Възраждане” Ангел Георгиев предложи срокът на действие на мораториума да бъде до 31 април 2022 г., защото има региони в България, в които по това време на годината все още е студено. Радослав Рибарски  от ПП отговори, че идеята не е да се съобразяваме с климатичните условия, а да се даде разумен срок КЕВР и заинтересованите страни да обсъдят ситуацията, а експертни комисии да вземат мерки за решаване на проблемите в енергетиката, които водят до подобни ценови кризи.Според него трябва да се намери баланс между интересите на енергийните дружества и интересите на крайните потребители. Рамадан Аталай от ДПС бе категоричен, че с мораториума страната е сведена до бананова република. Той подчерта, че има поне още седем начина, за да се реши проблемът с тока.

Дилов-син предлoжи парламентът да излезе в Коледна ваканция, а управляващите да прочетат Конституцията

“От два дни социалистите са на власт в управлението и вече имаме съветска власт плюс електрификация”, заяви Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС. В едно от първите интервюта на председателя на парламента Никола Минчев, той заяви, че е недопустимо Народното събрание да е придатък към изпълнителната власт, как му отговориха те снощи на това му интервю - “Така ли, подръж ми бирата”. “Предлагам, след като изтече пленарния ден, да разпуснете парламента в Коледна ваканция за 10-12 дни. Съберете се на Боровец управляващо парламентарно мнозинство и Министерския съвет и започнете да четете Конституцията, правилника за Народното събрание и Закона за енергетиката. Решете как ще управлявате и ще взимате решения, след което пак ни свикаите като имате яснота”, каза Дилов-син.

БСП предложи, депутатите без участие във ВЕИ да станат на крака, само ГЕРБ се изправиха

Манол Генов от БСП направи предложение от трибуната всички народни представители, които нямат участие във ВЕИ, да станат прави. Единствено от ГЕРБ - СДС станаха на крака. "Да видим колко от народните представители, които имат участие във ВЕИ лично чрез свои съпруги, чрез свои близки и дали са честни пред българския избирател", каза Генов. Депутатът от ДПС Рамадан Аталай отбеляза, че не знае защо от БСП не са станали. "Колеги, за да се върнем на сериозната част кой да стане - кой да седне, първо трябва да се върнем на това решение, което вчера председателят го подложи на гласуване. Убеден съм, че той не беше го прочел. Днес да спорите тук от тази трибуна кой е предложил мораториумът, аз бих казал кой не подкрепи този мораториум, само ДПС", добави той.Той призова парламентът да реши проблема с високите цени чрез промени в данъчните закони. "Махнете повече проценти от ДДС и така цената на тока от 1 януари може да се окаже по-ниска от днешната. Но не може да доведете до фалит електроразпределителни дружества и Топлофикация София, не може да искате селяните, които се топлят на пелети, да плащат топлото на софиянци", каза Аталай. "БСП и ГЕРБ с този подход източват фонда за енергийна ефективност с 250 млн. лв., които ще отидат в тези, които все още са в задкулисието", каза той. По думите му така най-големите печеливши от мораториума са производителите на ток от фотоволтаици и ветрогенератори.Депутатът от ГЕРБ-СДС Дилян Добрев излезе с предложение в решението за мораториума да се запише, че той не важи за определянето на прогнозните цени, свързани с ценообразуването на ВЕИ. При гласуването, предложението му бе отхвърлено. Според него с това предложение ВЕИ-ата няма да бъдат свръхсубсидирани, защото субсидията им зависи от разликата между прогнозната и тяхната преференциална цена. "Те ще продължат да получават 350 лв. за мегаватчас, а след януари тази разлика ще стане още по-голяма. Да отнемем свърхсубсидията от ВЕИ", призова Добрев.Бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова заяви: "Не сме виновни ние от ГЕРБ, че вчера подкрепихте нашето предложение. Подкрепихте ни единодушно, но като ви се скараха, давате отбой. Парламентът се превръща в гумен печат на изпълнителната власт".Тошко Йорданов от ИТН попита: "Какво недоволствате?" "В крайна сметка ние препотвърждаваме решението си от вчера, сега само го прецизираме".