Джордж Флойд е починал от „внезапна сърдечна аритмия“ поради основното си сърдечно заболяване. Това заяви медицинския експерт по защитата на Дерек Шовин. Д-р Дейвид Фаулър, бившият главен медицински специалист в Мериленд, застана пред съда в събота сутринта, след като съдия Питър Кахил отхвърли искането за защита за оправдателна присъда. Противно на всички други медицински експерти, включително д-р Андрю Бейкър, главен медицински експерт в окръг Хенепин, който извърши аутопсията на Флойд, Фаулър заключи, че чернокожият мъж е претърпял сърдечен арест по време на задържането му от полицията. Сред „значимите допринасящи условия“, които той изброява, е наличието на фентанил и метамфетамин, параганглиом - секретиращият адреналин тумор, който Флойд е имал - и излагането му на отработените газове от автомобила, което може, заяви Фаулър, да доведе до известна степен на отравяне с въглероден окис. Фаулър също така каза, че Флойд имал "разширено сърце", което означава, че се нуждаел от повече кислород, за да функционира, и че употребата на метамфетамин повишавала риска от сърдечна аритмия.

Кардиологът, който в понеделник свидетелства в полза на обвинението, д-р Джонатан Рич, беше казал пред съдебните заседатели, че докато сърцето на Флойд е „значително“ уголемено, това не е непременно допринесло за смъртта му. Всъщност, каза Рич, това би могло да се очаква при човек, който страда от високо кръвно налягане и по същество е удебеляването на мускула, което той описва като „изключително силно“.
Фаулър съобщи, че има доказателства, че Флойд е страдал от високо кръвно налягане, имал е и тумор, понякога свързван с хипертония при някои хора - параганглиома. Според Фаулър каза, че уголеменото сърце на Флойд би се нуждаело от повишени нива на кислород и би могло да се види, че той се бори да се справи с пренапрежението и стреса.
Патологът обясни, че Флойд е имал и значително стесняване на всички артерии на сърцето си.
- Стесняването може да се случи навсякъде нагоре и надолу по артерията. Когато се появи близо до аортата, ние наричаме това проксимално. Ако се случи в края, ние го наричаме дистално “, каза той. Фаулър каза, че значителното стесняване на Флойд е проксимално, което означава: "За съжаление цялата [тъкан на] сърцето му е била подложена на намалено снабдяване [с кръв и кислород]."
Лекарят продължи да обяснява механиката на проводимата система и „сърдечния пейсмейкър“, който генерира „подреден двоен удар на сърцето“, казвайки на съдебните заседатели, че ако елементите се задействат в неподходящо време, „нямате поток и се получава аритмия '.
Там, където 70 до 75 процента запушване се счита за рисков фактор за подобно сърдечно събитие, една от артериите на Флойд показва 90 процента стесняване.
Фаулър също така говори за въздействието на адреналина върху ускоряването на сърцето - вещество, което би могло да се движи през тялото на Флойд поради реакцията "битка или бягство", предизвикана от взаимодействието му с полицията. „Адреналинът [също] е вазоконстриктор. Той стеснява артериите" - обясни той.
Що се отнася до значението на реда, в който факторите се появяват в смъртния акт, Фаулър каза на съдебните заседатели, че понякога това е дилема за патолозите.
Посочвайки, че главата на Флойд е била насочена по посока на ауспуха в задната част на автомобила, той каза: „Обикновено виждаме, че продуктите от изгарянето излизат след отработените газове и основните продукти ще бъдат водни пари, въглероден диоксид, въглероден окис и няколко други незначителни газове." Той описва въглеродния окис като „изключително токсичен газ“, който се прикрепя към хемоглобина в червените кръвни клетки по-плътно от кислорода, така че се конкурира за същата свързваща позиция, каквато има кислородът.
„Тъй като това е свързващо вещество по-здраво, кислородът не може да го измести“, каза Фаулър. "Така че с увеличаването на процента на въглероден окис, свързан с хемоглобина, вие губите този процент от способността си да пренасяте кислород. Млади, здрави хора, каза той пред съда, се поддават, когато нивата на въглероден окис надхвърлят 50 до 60 процента. Но хората със сърдечни заболявания са много по-податливи и могат да започнат да умират, когато нивата на въглероден окис в кръвта им са под 20 процента."