Някои видове паяци са еволюирали от самотен към по-социален начин на живот, а еволюцията на други видове може би също се движи в тази посока. Това се казва в прессъобщение на Австралийския национален университет (АНУ).

"Смята се, че повечето паяци живеят сами, но проучване, в което са участвали експерти от АНУ, установи, че някои видове са станали по-социални", се казва в съобщението.

Според професор Александър Михеев от АНУ, някои видове паяци са еволюирали независимо един от друг "по начин, много близък до социалния начин на живот". Това важи особено за австралийските паяци ловци.

"Голяма част от социалното им поведение се състои в това, че се събират заедно, хранят се на едно и също място и споделят храната си. Те се характеризират и с известна степен на родство, подобно на начина, по който хората общуват по-тясно с членовете на семейството си, отколкото с непознати", обясни Михеев.

Според него, социалното поведение изисква по-голям по размер мозък и в случая с паяците се отбелязва, че такива видове като австралийските ловци и африканския социален паяк действително имат по-голям мозък. Ученият подчерта, че генетичните изменения, довели до увеличаване броя на невроните при двата вида паяци, са много сходни и са свързани с измененията на гените, контролиращи поведението, формирането на невроните и метаболизма.

"Въпреки че не можем да предвидим бъдещето, не бих се изненадал, ако повече видове паяци последват този път", казва Михеев.