Председателката на Камарата Нанси Пелоси заяви пред репортери, че успява да приближи гледните точки на двете фракции вътре в редиците на конгресмените на Демократическата партия, за да осигури гласове за одобрение на двупартийно договорения инфраструктурен пакет. Тя работи в тясна връзка с Белия дом през последните часове преди вота, за който се знае, че няма да се състои преди 21 часа източно време (4 часа сутринта българско време)

Запитана дали е предвидена среща на двете спорещи фракции, председателката на Камарата отвърна, че „това не е съмсем изключено, но нищо още не е планирано“.

Известното като „прогресивно“ крило в Демократическата партия, включващо конгресмените с най-леви възгледи, заплашва да блокира приемането на договорения с републиканците инфраструктурен пакет на стойност 1,2 трилиона долара, ако няма движение по другия, по-мащабен пакет, включващ и широки социални придобивки, на стойност над 3 трилиона долара.

Те искат законодателен текст, така че да знаят какво получават в посока придвижване на големия пакет, преди да подкрепят по-малкия.

По-мащабният инвестиционен пакет обаче ще срещне яростна съпротива от повечето републикански законодатели, докато за по-малкият, който е съгласуван от двупартийна преговорна група, може да има подкрепа от техните редици.

Въпреки проблемите пред законопроекта има и оптимисти. Конгресменът демократ от Ню Джърси, умереният Джош Готхаймър, прогнозира, че инфпастуктурният пакет ще мине в Камарата.

Готхаймър е съпредседател на двупартийния панер Problem Solvers Caucus (групата за договаряне на двупартийни споразумения в Камарата) и потвърди, че заедно с Пелоси правят всичко възможно да убедят демократите да се обединят на вота.

От средите на прогресивните обаче все още идват сигнали на увереност, че имат достатъчно поддръжници, за да потопят законопроекта.

Предварителните очаквания са от редовете на републиканците да дойдат между 12 и 15 гласа в полза на двупартийната сделка. Ако обаче стане ясно, че пакетът има големи шансове да мине, още републиканци може да решат да отидат на печелившата страна.