Над 2 500 канадци подписаха онлайн петиция да генералния губернатор на страната Мери Саймън да отхвърли евентуално искане от страна на премиерът Джъстин Трюдо за предсрочни избори в Канада. Петицията е инициирана от организацията поради упоритите слухове, че се готви обявяване на предсрочни избори това лято.Предсрочните избори ще бъдат опасни за много гласоподаватели. Четвъртата вълна на COVID-19 се очаква в цяла Канада тази есен, по-заразна от всякога, тъй като много хора не са ваксинирани. Гласоподавателите, които са уязвими от заболяването, напълно оправдано ще почувстват колебание дали да идат до изборните секции, за да гласуват“ - пишат от организацията в изявление, изпратено до медиите.предсрочните избори освен това са „незаконни, недостойни и нечестни“ според много гласоподаватели.

Професорът по право от университета в Отава Еръл Мендес каза пред медиите миналия месец, че генералният губернатор, като представител на кралица Елизабет Втора (която формално е държавен глава на Канада) , на теория има правомощията да откаже искане от Трюдо за разпускане на парламента.

Тази опция не е използвана от почти 100 години, защото Канада е смятана за независима д0ържава от Обединеното Кралство.

Отхвърлянето на подобно искане е станало за последен път през 1926 година, когато лорд Джулиън Бийнг отказа на премиера Уилям Лион Макензи да разпусне парламента и да свика предсрочни избори.

След това се развихри политическа криза и Маккензи спечели следващите избори именно опирайки се на твърдението, че лорд Бийнг не е имал право да отхвърля искането за предсрочни избори.

Лидерът на канадската Нова демократична партия“ призова губернаторът Саймън да откаже искане за предсрочни избори, тъй като според закона те се правят, ако правителството изгуби доверието на парламента, докато Трюдо е спечели всички вотове на доверие, които са провеждани.

Същата е и позицията на инициаторите на петицията от Democracy Watch. Очакванията са обаче губернаторът да има предвид кризата от 1926 година и все пак да уважи евентуално искане на канадския премиер за предсрочни избори.