Пет невероятни нови начина да помогнете на мозъка да се излекува сам. Представени са в новата книга на д-р Норман Диодж, The Brain's Way of Healing.От светлина и звук до електричество и движение, тези техники са включени в книгата и предоставят обещаваща представа за способността на нашия мозък да се възстановява и лекува от болести и наранявания.

Съзнателно ходене

Джон Пепър е диагностициран с болестта на Паркинсон през 1992 г. Пепър се е преборил и спрял да приема лекарства. Той започнал да мисли съзнателно за всяко отделно движение, което прави. Сега Пепър ходи по 75 минути през ден с бързо темпо и без класическата походка на болестта на Паркинсон. Той е използвал същия метод за подобряване и на речта си.За повечето от нас ходенето е втора природа, тъй като базалните ганглии на мозъка работят несъзнателно, за да съчетават сложни движения. При болестта на Паркинсон тази част от мозъка губи функция. Но със съзнателно движение неповредените части на мозъчната кора могат да бъдат научени да поемат същите функции. Така с течение на времето мозъчните вериги могат да се излекуват.Проучвания вече показват, че физическата активност може да подобри болестта на Паркинсон, та дори да намали риска от получаването и.

PoNS

PoNS е устройство за електрическа стимулация, което стои на езика. Пациентите се занимават с физическа, когнитивна или професионална терапия, докато PoNS излъчва електрически сигнал, който активира мозъка, подобрява невропластичността и създава нови невронни пътища.При травматично мозъчно увреждане някои неврони умират. Други са повредени и не работят, издавайки шумни сигнали. Езикът има интензивно концентрирана колекция от нервни окончания, които са директен вход към мозъчния ствол, разположен само на 4 см. Смята се, че електрическата стимулация отново синхронизира шумните вериги и събужда пасивните. Стимулацията повишава ефективността на терапията, позволявайки на пациента да придобие нови умения.

Лечение чрез звуци

Обучението по слушане е неинвазивна терапия без лекарства. Тя е базирана на работата на д-р Алфред Томатис от Франция. Предпоставката е, че музика и глас с различни честоти се използват за стимулиране на пасивни мозъчни вериги. Направено е изследване с деца, които слушат музика на слушалки и имат физическа активност.иперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, деца с аутизъм и деца с разстройство на сензорната интеграция.При звук ухото преобразува информацията в моделите на звукова енергия в модели на електрическа енергия. При много деца с аутизъм слуховото увеличение, което им позволява да усъвършенстват човешката реч и да отсеят заплашителни звуци, не работи. Мозъкът е затрупан с шум и изключва социалните вериги, които позволяват да се ангажират с други. Музиката е организиран звук и предшественик на езика. Чрез редуване на честотите може да обучи мозъка да разграничава човешката реч от другите звуци.

Светлинна терапия

Лазерите с нисък интензитет и LED светлините излъчват фотони , които се абсорбират от нашите клетки, за да ги захранват и да задействат възстановяването и растежа. Фотоните влизат в мозъка през черепа и чрез кръвния поток. Светлината активира синтеза на ДНК в клетките, освобождава серотонин и други мозъчни химикали и деблокира хронично възпаление. Учените са на мнение, че този тип лечение е за хора с мозъчно нараняване, посттравматично стресово разстройство, сътресения и редица други състояния.

Метод на Фелденкрайс (осъзнаване чрез движение)

Това лечение включва се прави индивидуално, съобразено с нуждите на всеки човек. Нежното неинвазивно докосване се извършва докато пациентът лежи. Това е практическа форма на тактилна, кинестетична комуникация. Масажист работи с мускулите, а хиропрактикът (доктор по мануална терапия) работи с костите. Терапевтите, чрез докосване, работят с нервната система. Сеансите са за хора с церебрална парализа, инсулт, множествена склероза, родени деца с липсващи части от мозъка.