Православната църква почита на 5 май паметта на света великомъченица Ирина.

Св. мъченица Ирина е много почитана в Древна Византия и Ирина днес е едно от най-разпространените гръцки имена.

Тя е живяла в годините, когато 12-те апостоли са разпространявали Словото Божие. Ирина е родена с името Пенелопа и е родом от Магедон, днешна Македония, тогава част от Византия.

 Тя била от знатно семейство и имала много учители. Станала образована и умна девойка, имало много кандидати за ръката й и баща й решил да я омъжи.

Но той не знаел, че тя вече тайно приела християнството от един от своите учители. В началото бил благосклонен, защото много я обичал, но като видял, че тя отказва да се омъжи и иска да посвети живота си на Бога, решил да я накаже.

Каквито и наказания да измислял, Бог пазел Ирина и те се обръщали срещу баща й. Накрая той склонил да я изслуша и приел християнството заедно с цялото си домакинство. Ирина продължила да проповядва и много нейни съграждани се обърнали към християнството. Тя бил измъчвана от новия управител на града, но като по чудо винаги оставала невредима.

Когато Ирина била известена от ангел, че идва моментът да иде при Бога, отишла в пещера и наредила да затрупат входа й - това станал и нейният гроб, около II в сл. Хр. Ирина е много разпространено име на територията на Македония, Гърция и Тракия. Има много красиви храмове в нейна чест във византийски стил.

За църквата "Св. мчц. Ирина" (Агия Ирини), построена скоро след смъртта й в тогавашен Константинопол, днес Истанбул, се смята, че е първата византийска православна църква. До 360 г. е била катедрална църква на Вселенската патриаршия, след тази година катедрална църква става "Св. София".

Днес църквата е паметник и място за провеждане на концерти, защото има идеална акустика и е блестящ пример за византийската архитектура. Името Ирина идва от "eirene", което значи "мир". 

Имен ден празнуват Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мирослав, Мирчо, Мирослава, Мира.