Разкрити са мащабни схеми за кражби от държавния бюджет за храна на военни от украинската армия, съобщи Службата за сигурност на Украйна (СБУ), цитирана от Руската служба на BBC. Според оценките на агенцията размерът на щетите на Министерството на отбраната на Украйна е повече от 119,5 милиона гривни (приблизително 3 млн. долара). Според разследването служители на един от отделите на Министерството на отбраната са сключили споразумения с ръководителите на две търговски структури за доставка на пратки на едро с храни до местата на дислокация на военните.

"Вместо да доставят определени количества хранителни продукти на въоръжените сили на Украйна, участниците в схемата са отклонявали средства чрез редица свързани компании", отбелязват от СБУ. Освен това в района на Киев служители на СБУ са уличили командира на една от военните части за присвояване на почти 2,4 милиона гривни (65 хил. долара), отпуснати за храна на персонала.

В края на януари украинското издание ZN.UA публикува разследване, разкриващо корупционни схеми за осигуряване на храна на военните.