Изненадващ вот на първи тур и тежки балотажи за втори тур - това е резултатът от изборите в някои от големите градове на България след  местните избори днес.  Избори и следващата неделя очакват повечето големи градове - София, Пловдив, Русе, Плевен. Неочаквано ДПС е на път да се бори на втори тур в бастиона си Кърджали, въпреки че прогнозите бяха за безапелационна победа на първи тур за многогодишния кмет от партията на Ахмед Доган Хасан Азис. Във Варна се очакват драматични часове, защото не е ясно дали ще има балотаж, тъй като досегашният градоначалник от ГЕРБ Иван Портних е на по-малко от процент от победа на първи тур. Оспорвана е битката между втория и третия - канидатът на БСП Анелия Клисарова и претендентът на Възраждане Костадин Костадинов, което прави несигурен участника във втория тур, ако все пак се стигне до такъв. Изненадващо гласуваха и пловдивчани, които, според първите прогнозни резултати, изпращат на втори тур срещу кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров независимия кандидат Дани Каназирева. Бившият кмет на града Славчо Атанасов остава трети и излиза от надпреварата.

Макар и с по-слаби резултати от предишните местни избори, ГЕРБ печели сравнително убедително в Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Кюсстендил, Монтана и Стара Загора. Номинациите на ГЕРБ засега имат над 50% във Варна, Търговище и Хасково, но в тези градове трябва да се изчакат окончателните резултати

Балотаж между ГЕРБ и БСП ще има в десет областни града, включително и София. Кандидати, подкрепени от левицата, стигат до втори тур в Благоевград, Ловеч, Перник, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Шумен и София. БСП е с добри шансове за победа в Русе, Перник и Разград.

В Пловдив кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров отива на балотаж със Славчо Атанасов. Във Видин битката ще е между ГЕРБ и СДС, в Добрич – между ГЕРБ и ДБГ, в Плевен – ГЕРБ и независим кандидат.

Управляващите отбелязват доста слаби резултати в Пазарджик и Ямбол. В Пазарджик досегашният кмет Тодор Попов ще се бори на втори тур най-вероятно срещу Благо Солов от БСП.  В Ямбол Валентин Ревански отива на втори тур срещу Катя Георгиева от БСП.

В големите градове ГЕРБ печели борбата за кметските места, но в общинските съвети ще бъде с по-малко съветници. В същото време на много места БСП вкарват повече общинари, отколкото досега. Като цяло общинските съвети в големите градове ще бъдат силно парцелирани. На повечето места подкрепата за управляващата партия за варира между 30 и 35%.