Бившата първа дама Мелания Тръмп отказала да призовава за мир и ненасилие, докато бунтовниците нахлуваха в сградата на Капитолия на 6 януари, съобщиха за CNN два източника, които са запознати със събитията от деня.
Те споделиха, че помощничката на Тръмп Стефани Гришам й е изпратила текст, в който се казва: „Искате ли да напишете в Twitter, че мирните протести са право на всеки американец, но няма място за беззаконие и насилие?“, на което Мелания отговорила с една дума: „Не“.
Гришам описва подробно събитията в предстоящата си книга, озаглавена "I'll Take Your Questions Now".
CNN съобщи през януари, че Мелания Тръмп е била в Белия дом по време на щурма и е наблюдавала фотосесия на килим, който е била инсталирала. В нито един момент на 6 януари тя не отменила фотосесията, нито публично проговори по какъвто и да е начин за зверствата, извършени от привърженици на нейния съпруг, президента Доналд Тръмп, на Капитолийския хълм, дори когато барикадите бяха разкъсани и нападателите влязоха в сградата на Капитолия.
Едва на 11 януари, пет дни след бунта, бившата първа дама отчасти осъди насилието.
Мелания Тръмп публикува в понеделник изявление относно Гришам пред Politico, в което се казва: "Намерението зад тази книга е очевидно. Това е опит да се изкупи след лошо представяне като прессекретар, провалени лични отношения и непрофесионално поведение в Белия дом. Чрез невярност и предателство, тя се стреми да спечели уместност и пари за сметка на г -жа Тръмп".
Гришам беше лоялен съветник на бившата първа дама в продължение на повече от пет години, като за кратко служи като прессекретар на Белия дом, преди да се върне в Източното крило като началник на кабинета на Мелания Тръмп за последната година от администрацията.
Тя подаде оставка от поста си на 6 януари, малко след като изпрати на Мелания Тръмп текста с искане да се изкаже против насилието в Капитолия.
Книгата на Гришам ще излезе на 5 октомври.
Според друг разказ в книгата на Гришам, Мелания Тръмп е спала в личната си спалня в Белия дом в нощта на изборите и Гришам е трябвало да я събуди за речта на съпруга й, казва човек, запознат със съдържанието, пред CNN.  Според авторката, Мелания Тръмп е била дълбоко заспала в спалнята си, когато Гришам е тръгнала да я търси, за да може тя да се присъедини към тогавашния президент в Източната зала за неговото изказване в нощните часове на изборната нощ. Първата дама набързо се събудила, облякла костюм и отишла да се присъедини към съпруга си.