Обвинителите поискаха от върховния съд на САЩ да възстанови отменената присъда за сексуално посегателство срещу популярния комик Бил Козби. Обжалването, подадено в понеделник, твърди, че ако прессъобщения се третират като споразумения за имунитет, това ще създаде опасен правен прецедент.

През 2018 година Козби получи 10-годишна присъда след разкритията на десетки жени за сексуален тормоз.

Радостта на жертвите и на движението #MeToo от победата в съда беше кратка – съдът прецени, че при повдигнатите обвинения през 2015 г. прокуратурата е разчитала основно на показанията на самия Козби, но срещу съдействието си той е сключил споразумение за по-лека присъда – до 2 години. Тъй като срокът изтече още миналата година, властите трябваше да го освободят.

Адвокатите му поддържат тезата, че той е дал през 2006 година самоуличаващи показания, които бяха употребени по-късно срещу него. Той е направил това, защото е разчитал на договорката, че няма да бъде обвинен. Според мнозинството от апелативните съдии той наистина е разчитал на по-ранното решение да не бъде подвеждан под отговорност, когато е дал показанията как е дрогирал и се възползвал от жени, а това накърнява присъдата.

Козби изкара в затвора общо 3 години.

Единственото доказателство за това споразумение обаче бе изявление от тогавашния прокурор Брус Кастор, според което няма достатъчно доказателства за арест на Козби. Съобщението обаче съдържа двойнствената формулировка, че Кастор „може да преразгледа това решение, ако се наложи“. Оттогава обвинението и защитата спорят как да се разбира това.

Наследниците на Кастор на поста обаче смятат, че това споразумение не значи доживотен имунитет и арестуваха комика през 2015 година. Те дори се усъмниха, че е направена подобна сделка, а Козби според тях е дал показанията по някакви стратегически съображения.

Защитата пък твърди, че никога не е трябвало да се стига до съда поради споразумението за непредявяване на обвинения.

„Решението в този му вид има много широкообхватни последствия извън окръг Монтгъмъри и Пенсилвания“ - писа в иска за отхвърляне на освобождаването окръжният прокурор на Монтгъмъри, Кевин Стийли.

Опитът на Стийили да съживи делото е трудна работа. Единствената земесена личност, която може да хвърли светлина, е Кастор, но той е политически опонент на Стийли. Той бил казал за споразумението само на вече починал адвокат, защитник на Козби.

Самият обвиняем никога не е свидетелствал за някакви споразумения или обещания.