Гранд жури в Колорадо намери достатъчно основания за повдигане на обвинения срещу петима полицаи и парамедици, замесени в смъртта на 23-годишния чернокож Илайджа Макклейн през 2019 година. Младежът е бил спрян от полицаите, когато си е отивал у дома от магазина, държан е в задушаваща хватка, пресякла притока на кръв през каротидната му артерия, а после е инжектиран с кетамин, съобщи главният прокурор на щата Фил Уейзър.

Двама служители на полицейското управление в Орора (предградие на Денвър), един бивш негов служител и двама парамедици от спасителната служба на пожарната в Орора ще отговарят по обвинения в убийство по невнимание и убийство поради престъпна небрежност. Тези обвинения са най-тежките в обвинителния акт от 32 точки.

Действащите полицаи са обвинени и в покушение, както и в престъпление с насилие, свързано с нападението. Парамедиците също са обвинени в покушение, включително с употреба на смъртоносно оръжие – кетамина. И те ще отговарят за престъпление с насилие, свързано с покушението.

Гранд журито издаде своите заключения в навечерието на втората годишнина от смъртта на Макклейн. Веднага след нея не бяха повдигнати обвинения, защото не е имало достатъчно доказателства за това, че униформените са причинили смъртта му и че употребата на сила от тяхна страна е било неоправдана.

Случаят обаче получи ново внимание след смъртта на Джордж Флойд и Бриана Тейлър и масовите протести на Black Lives Matter. Подтикнат от тези събития, губернаторът на щата Джаред Полис започна разследване миналата година и прокурор Уейзър свика гранд жури в началото на годината.

Докладът от 157 страници за смъртта на Макклейн, публикуван през януари, съдържа критична рецензия за действията на полицията и спасителните екипи на пожарната в предградието на Денвър. Той постави под въпрос заявлението на полицаите за „изключителната сила“ на Макклейн и критикува решението за използване на успокоително.

Документът порицава полицейското управление, което не е разпитало задълбочено служителите си след случая.