Съдия от окръг Кук осигури в понеделник малка победа на синдиката Орден на полицейското братство, като постанови временно спиране на действието на наредбата за задължителна ваксинация в чикагската полиция.

Решението не допуска градът да уволнява членове на профсъюза, които не се ваксинират до 31 декември, докато по въпроса не се произнесе окончателно арбитраж. То обаче оставя в сила наредбата за задължителна ваксинация на служителите на града, срещу която Орденът се бори.

Освен това отсъждането не слага спирачка на задължителното докладване на ваксинационен статус от полицаите, което бе непосредствен проблем, защото срокът за това изтече и кметът Лайтфут предвижда санкции.

Чикагските полицаи все още са заплашени от изпращане в неплатен отпуск, ако не се съобразят с нареждането на града да обявят ваксинационния си статус в електронния портал на града.

Началникът на полицията в Чикаго, Дейвид Браун, отказа да коментира решението, но заяви, че ще продължи с изпълнението на протоколите за вкарване на данните на служителите в портала и за разясняване сред неваксинираните, че ваксинацията спасява живот.

Съдията не премахна тази част от наредбата, но постанови профсъюзът и градската управа да представят на арбитража проблема за задължителната ваксинация като условие за наемане на работа.

Полицаи организираха през последната седмица няколко митинга срещу задължителната ваксинация.

Според полицейската служба 35 нейни служители вече са в неплатен отпуск, а 73% са се съобразили с изискването да представят ваксинационния си статус.

Наредбата на кмета Лори Лайтфут преди дни премина през друго съдебно изпитание, а Градския съвет отхвърли предложение за отмяната й. Лайтфут разглежда решението от понеделник като валидиращо нейната политика на задължителна ваксинация.