Битката между кмета на Чикаго и началника на полицията от една страна и някои полицаи, игнориращи задължителната ваксинация, от друга, премина в ще по-гореща фаза. В сряда полицейският профсъюз се обърна към съда с молба за временно замразяване на действието на наредбата на градските власти, според която всички служители на града трябва да са ваксинирани.

Разправията премина към съд, въпреки че началникът Дейвид Браун съобщи, че съобразилите със със заповедта униформени и цивилни служители на неговата агенция са 67% от персонала към вторник, като предния ден са били 64%.

Пак към вторник остават още 2 000 полицейски служители, които не са докладвали в онлайн портала за ваксинационния си статус, както изисква наредбата на кметството. 21 полицаи са били лишени от правомощията си и са пратени в неплатен отпуск.

Браун каза, че още няколкостотин въздържали се да изпълнят изискването са били повикани в централата на управлението тази седмица и им се дава шанс да променят решението си и да се запознаят с последствията от отказа си да се подчинят.

Градските служители публикуваха ъпдейт на ситуацията със задължителните ваксинации, според който 79% от всички градски служители са се съобразили и са докладвали ваксинационния си статус. Според данните 84% от тях са напълно ваксинирани.

Синдикатът Орден на полицейското братство, който представя полицаите с нисък ранг, поиска от районния съд в окръг Кук да издаде временна забрана за прилагането на задължение за ваксиниране, като в сряда трябва да се проведе и изслушване по делото.В понеделник съдът издаде решение, с което временно забранява на председателя на чикагския клон на Ордена, Джон Катандзара, публично да призовава членовете на профсъюза да прекрачат наредбата.Според кмета на Чикаго Лори Лайтфут изявленията на Катандзара вероятно поставят обществото в опасност.Поради наболелия проблем с нарастването на престъпността в Чикаго, някои градски лидери изразиха опасения, че Лайтфут и Браун си играят с огъня, като изтеглят от улицата полицейски служители, които на са се съобразили с наредбата.