Отборите на Полша и Португалия преминаха последното препятствие за класиране на световното първенство по футбол в Катар, като елиминираха съответно Швеция и Северна Македония с победи от по 2:0.

Националният отбор на Полша ще играе на второ поредно световно първенство по футбол. Това стана факт след успех с 2:0 над Швеция във финалния плейоф, който се игра в Хожув. Победата осигури визи на поляците за Мондиала в Катар от 21 ноември до 18 декември тази година. Домакините стигнаха до успеха с голове на Роберт Левандовски и Пьотр Желински след почивката. След първо полувреме, в което Швеция доминираше и само добрите намеси на стража Войчех Шчесни спасиха поне два сигурни гола във вратата му, капитанът на поляците Левандовски откри резултата от дузпа в 49-ата минута. Наказателният удар бе отсъден за нарушение на бранителя Йеспер Карлстрьом. Швеция продължи да бъде по-опасният отбор на терена и след първия гол, но скандинавците бяха принудени да поемат все по-големи рискове с напредването на времето. Така се стигна до 73-тата минута, в която Желински сложи точка на спора. Халфът се възползва от грешка в отбраната на Швеция и очи в очи с Робин Олсен не сбърка за 2:0. До края на мача шведите не намериха вариант да върнат дори един гол, а появата на ветерана Златан Ибрахимович на върха на атаката също не помогна на гостите, които преди четири години играха четвъртфинал на световния шампионат в Русия.
С два гола на Бруно Фернандеш Португалия победи с 2:0 Северна Македония във финален плейоф за класиране на световното първенство по футбол в Катар. Успехът на "мореплавателите" в Порто сложи край на мечтата на западните ни съседи за първо участие на световни футболни финали като самостоятелна страна. На стадион "До Драгао" домакините показаха, че имат много по-голяма индивидуална класа и въпреки че северномакедонците играха много дисциплинирано, това бе крайно недостатъчно срещу толкова класен съперник. Кристиано Роналдо пропусна отлична възможност да изведе Португалия напред четвърт час след началото на двубоя, но ударът на капитана на домакините мина покрай вратата на Столе Димитриевски. Роналдо обаче се оказа в основата на първия гол, за който асистира на Фернандеш в 32-рата минута. Бруно пресече подаване на Стефан Ристовски в средата на терена и веднага комбинира с Роналдо. Нападателят върна топката на съотборника си в Манчестър Юнайтед, който очи в очи с Димитриевски нямаше как да сбърка за 1:0. В началото на второто полувреме Северна Македония опита да предложи по-агресивна игра в атака, но това отвори сериозни пространства в отбраната на гостите. Португалските футболисти се възползваха отлично от този факт и в 65-ата минута Диого Жота намери с дълго подаване Фернандеш, който от движение вкара втория си гол в двубоя за 2:0. До края на мача Португалия пропусна да направи победата си и по-убедителна, а за скромния във футболно отношение тим на Северна Македония остава утехата, че в този квалификационен цикъл тимът победи като гост четирикратни световни шампиони като Германия и Италия. Полша и Португалия ще научат имената на съперниците си в груповата фаза на световното първенство в петък (1 април), когато ще бъде изтеглен жребият за Мондиала в Катар от 21 ноември до 18 декември тази година.