Полша купува леки изтребители FA-50, танкове K2 и самоходни гаубици K9 за нуждите на полската армия. Оръжейната сделка е сключена с Южна Корея, съобщи вицепремиерът и министър на националната отбрана на Полша Мариуш Блашчак, предаде агенция ПАП.

Поръчките за танкове K2 са разделени на два етапа: при първия Полша ще закупи 180 машини - доставките ще започнат още тази година, а при втория - над 800 танка K2PL, чието производство започва сега и ще бъдат доставени в Полша през 2026 г.

Закупуването на самоходни гаубици К9 също е разделено на етапи: при първия още тази година ще бъдат доставени 48 гаубици. При втория през 2024 г. ще бъдат доставени повече от 600 гаубици, а от 2026 г. оръжията ще се произвеждат в Полша. Гаубиците ще бъдат оборудвани с полски комуникационни системи, които ще бъдат свързани с интегрираната система за бойно управление Topaz.

Полша ще закупи и 48 леки изтребителя FA-50 от Южна Корея, като първите 12 трябва да бъдат доставени в средата на 2023 г. Самолетът ще бъде конфигуриран в съответствие с изискванията на полските ВВС и оборудван с комуникационни системи на НАТО.

Полша ударно търси да замени техниката, която е предоставила на Украйна. Според подполковник Кшищоф Платек от Агенцията по оръжията в страната, изборът на самолетите се дължи "предимно на неговата наличност и факта, че той може бързо да замени остарялата постсъветска техника - Су-22 и МиГ-29".