Серия от тормозещи телефонни обаждания и малки протести засипа чикагската болница чийто специалисти отказаха да дават ивермектин, който не е одобрено лекарство срещу коронавирус, на станалата известна покрай боледуването си Вероника Уолски.Уолски, привърженичка на теорията QAnon, чийто последователи много често са и големи любители на ивермектина, който смятат едва ли не за базово лекарство срещу коронавируса, прекара станало публично достояние няколкоседмично боледуване в болницата и се спомина в понеделник от COVID-19.

64-годишната жена от Джеферсън парк е починала в 12:44 сутринта, съобщиха от службата на главния патолог на окръг Кук.

Уолски е била в болницата от седмици и предизвика истинска сага, а нейните симпатизанти, също последователи на QАnon, се мобилизираха чрез приложението за комуникация Telegram и организираха множество малки протести и телефонен тормоз на болницата, защото лекарите отказали да й дадат ивермектин.

Препаратът по принцип е противопаразитно средство във ветеринарната и хуманната медицина. FDA предупреди, че той няма доказано действие срещу коронавируса, нито пък е одобрен за употреба в този случай.

В последно време много екстравагантни „специалисти“ го хвалят, което доведе до огромен скок в отравянията с него, регистриран от местните медицински центрове. Има медицински съобщения, че някои хора дори поглъщат ивермектинова паста, предназначена за мазане на коне.

Листовка, циркулираща сред протестиращите, казва, че Уолски е била две седмици в Amita с „ковид-пневмония“ и че някакъв лекар първо се съгласил да я лекува с ивермектин, а после се отказал, като предпочел да вземе страната на обществените експерти.

Уолски стана известна преди време с протестните си банери, които окачваше на пешеходния мост над Kennedy Expressway в Нортуест сайд. Впоследствие тя стана привърженичка на Доналд Тръмп и в нейните плакати се появиха знаци на конспиративната теория Qanon и на отхвърляне на пандемичните ограничения и ваксините.В понеделник някои от най-високопоставените последователи на конспиративната теория отдадоха почит на „дамата от моста“. Изпадналият в немилост бивш съветник по сигурността на Тръмп, Майкъл Флин, я нарече героиня и „патриот от най-висок ранг“, а адвокатът Л. Лин Ууд, който помогна за подаването в подкрепа на Тръмп на съдебни искове заради несъществуващи изборни измами, дори поиска да бъде изписана през уикенда от болницата, като в мрачно видео зави, че „ако не я изпишете, ще бъдете виновни за убийство“.