Православната църква почита на 13 ануари свети Ермил – дякон, който станал жертва на варварските гонения срещу християните по времето на император Ликиний.

Зетят на Константин Велики, император Ликиний (311-324 г.), имал зъдължението да охранява Долния Дунав от нашествия на варварите. Той бил и ревностен идолопоклонник и извършил жестоки гонения против християните. Подир кървавото му сблъскване с Константин през 314 г., което му струвало илирийските провинции, той открито продължил няколкогодишните жестоки гонения против християните.

Още през 315 г. негови жертви станали мъчениците Ермил и Стратоник. Когато се намирал на р. Дунав и узнал за славата на християнския дякон св. Ермил, той заповядал да го заловят, бил го жестоко с железни пръчки и го хвърлил в тъмница. Воинът Стратоник охранявал тъмницата. През нощта стражът видял как затворникът разговарял с един ангел.

Тази гледка през тъмничното прозорче решила съдбата на Стратоник. Той повярвал в Христа и станал приятел на св. Ермил. На другия ден отново принуждавали с нови изтезания дякон Ермил да принесе жертва на боговете.

Като наблюдавал неустрашимото мъжество на своя нов и непреклонен във вярата си приятел, Стратоник не могъл да удържи сълзите си и те издали пред всички неговото обръщане. През 315 г. негови жертви станали християнският дякон Ермил и воинът Стратоник. След като били жестоко изтезавани, двамата били удавени в реката. Телата им били намерени недалеч от Сингидунум, днешен Белград.

По предание в околностите на Белград е имало храм, посветен на св. мъченици Ермил и Стратоник. Почитанието към тях е било особено развито и в Константинопол, където те също са имали храм. В християнските темели на днешния Белград са и дякон Ермил, и воинът Стратоник. Похвален е фактът, че музеят на Белград преди няколко години взе за духовни покровители именно светите белградски мъченици дякон Ермил и воина Стратоник.

В новия храм на сърбите светци в Белград, в Карабурма, са изографисани св. образи на Ермил и Стратоник – в пространството на дясната певница, тъй като се смята, че двамата са пострадали някъде в пределите на днешното белградско предградие „Вишница“.