На 23 декември Православната църква чества паметта на св. преп. Наум Охридски Чудотворец, най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий. Сведенията за живота му преди пристигането в България са оскъдни.

Св. Наум е един от най-близките ученици на славянските първоучители Кирил и Методий. Участвал в Моравската мисия на светите братя. След смъртта на Методий се завърнал в България и станал един от най-вдъхновените организатори на Преславската книжовна школа. Около 900 г. се оттеглил в манастир край Охрид, а през 905 г. изградил свой манастир, известен днес като "Св. Наум".

Преп. Наум Охридски бил най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий, в гр. Девол, Македония, наставлявал в Христовата вяра, там се подвизавал и починал в 910 година. Мощите му, които се намират в храм „Св. Наум“ край Охридското езеро, са източник на изцерения.

Преп. Наум Охридски умрял на 23 декември 910 година, когато се и празнува неговата памет. Но навярно поради това, че е зимно време, а при това и Рождественски пост, още от дълбока древност Охридската архиепископия, закрита като самостоятелна през 1767 година, установила 20 юни като ден за по-тържествено честване на неговата памет. Син на благородните си родители, Наум е израснал в Мизия.Там се присъединил към Кирил и Методий, които тогава ходели по цялата българска земя, подвизавайки се да обръщат прелъстените в православната вяра.

Наум бил българин от знатен род, но изоставил всичко и тръгнал с равноапостолите Кирил и Методий да разпространява делото им. Според източници той бил брат на Климент – според някои духовен, а според други и роден. Двамата братя са следвали Кирил и Методий чак до Рим, като са им помагали в разпространяването на християнството.

След смъртта на Методий Наум дошъл в България и се превърнал в един от най-видните книжовници в царството на Симеон Велики. Наум е сред основоположниците на Преславската книжовна школа - първоначално в Плиска, където работи между 886 и 893 г.

След като Климент Охридски е назначен за епископ на Дрембица през 893 г., Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. През този период той основава манастир на Охридското езеро, който по-късно носи името му. Св. Наум починал в 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си. Погребан е при северната страна на храма, където мощите му и досега почиват неоткрити, защото колкото пъти се опитвали да отворят гроба му, преподобният не позволявал това. От външната страна на храма е пристроена стаичка, в която нощуват болни и получават изцерение.

Имен ден днес празнуват Бисер, Бисера, Бисерка, Бистра, Наум