Паметта на свети преподобний Прокопий Декаполит се почита на 27 февруари. Преподобни Прокопий бил от Десетоградие (Декаполис), поради което бил наречен Декаполит.

От младини се отдал на постнически живот и подвижнически трудове, за да пречисти сърцето и духа си, преди да се издигне към Бог. В църковната история той е считан за един от най-ревностните защитници на иконите.

До смъртта си светецът живял в манастир, отдаден на смирение и молитва към Господ. Когато настанало гонение против иконите от страна на император Лъв Исаврянин (717-741 г.), Прокопий се вдигнал в защита на иконите, като доказвал, че иконопочитанието не е идолопоклонство, понеже християните знаят, че кланяйки се пред иконите, те не се кланят на мъртва материя, а на живите светци, които са изобразени на иконите.

Поради това Прокопий зверски бил мъчен, бит и с желязо стърган. Когато след смъртта на Лъв Исаврянин иконите били поставени отново в църквите, Прокопий се върнал в своя манастир, където прекарал останалите си дни в мир. В дълбока старост той се преселил в небесното царство, където съзерцава ангелите и светците, чиито ликове почитал на земята. Заедно със свети Прокопий се подвизавал с духовен подвиг и страдал ученикът му Василий, чиято памет се празнува на 28 февруари.

Те двамата претърпели заедно много мъчения за светите икони. Били затворени в тъмница и се намирали там до смъртта на безбожния мъчител. А когато Лъв умрял, като се лишил не само от временния, но и от бъдещия вечен живот, свети Прокопий заедно с другаря си Василий и с други светии бил пуснат от тъмницата.