Църквата почита днес, 7 февруари, преподобни Партений, епископ Лампсакийски. Преподобни Партений се родил в Мелитопол и в детството си не получил образование. Но молейки се усърдно в църква и слушайки внимателно четенето на свещените книги, той обикнал Господа от все сърце, стараел се да изпълнява Неговите заповеди и да помага на нуждаещите се. Сам той бил беден, всеки ден ловял риба в близкото езеро, продавал я и помагал на бедните.

Господ дал на младия Партений сила да изцерява болести чрез призоваване на Божието име. Мелитополският епископ узнал за това, повикал Партений, погрижил се за неговото образование и по-късно го ръкоположил за презвитер. Св. Партений започнал още по-усърдно да служи на бог и да помага на ближните.

Той бил избран за епископ на град Лампсак, голям град в Мизия, основан от токейците, в северозападната част на Мала Азия, и с горещата си и силна молитва правел чудеса. До края на дългия си живот той се грижил усърдно за своите миряни, правил чудеса и прогонвал злите сили. Веднъж чудотворецът срещнал на пътя един човек, на когото някакъв младеж бил извадил окото. Болното око висяло на бузата му и човекът, като страдал и плачел, го придържал в ръката си.

Св. Партений взел в ръка изваденото око, сложил го на мястото му и го промил с вода. След три дена болният напълно оздравял. Друг път една жена, страдаща от страшна и неизлечима болест, отишла при свети Партений и го помолила да я излекува. Щом преподобният прекръстил челото й, тя веднага оздравяла.

Веднъж свети Партений тръгнал да посети един болен. Когато минавал край дома на някакъв велможа, грамадно куче скъсало веригата си, затичало се към светеца и като се хвърлило с предните си лапи на рамената му, искало да го ухапе по лицето. Но светителят духнал върху него, прекръстил го и песът мигом издъхнал.

Сред другите болни свети Партений за три дена излекувал и обхванатата от бяс дъщеря на някой си Дионисий, от царски род, на име Дафна. Друг път излекувал дъщерята на смирненския княз Мамалий, на име Агалмация.

Тя също била обзета от бяс и често се търкаляла по земята, от устата й излизала пяна и понякога изглеждала като мъртва. По същото време свети Партений излекувал и Евхерия, съпруга на велможата Агапит. Помолил се за нея, дал й да пийне осветен елей и веднага я излекувал, като дотогава, понеже била отровена, тя страдала жестоко и се измъчвала от смъртоносната отрова. Свети Партений помогнал също и на една знатна жена, на име Зоила, обзета преди от дух на неверие, което твърде я съкрушавало.

Св. Партений доживял до дълбока старост и на дело показал своята любов към Бога и ближните. Той живял във времето на св. цар Константин и починал в ІV век.