На 14 декември Православната църква почита паметта на светите мъченици Тирс, Левкий и Калиник. Те били родени във Витинската област, но израснали в град Кесария. Пострадали заради Христа при царуването на император Деций.

Мъжественото им търпение при страшните изтезания и чудесата, проявени от Господа, убедили и езическия жрец Калиник в истината на християнската вяра. Много години след това, вече при Диоклетиан, били мъченически убити в Тиваидската страна (Египет) християните Асколон и Леонид. Св. мъченик Калиник се родил в Киликия и бил възпитан в християнско благочестие. Като достигнал зряла възраст, той видял колко много хора се държат за езическото нечестие.

Заради това бил хванат от неверниците и изправен на съд пред княз Сакердон. мъчителят наредил да съблекат мъченика и да го бият с волски жили. Докато вървял към лобното си място, обут в железни ботуши с остри гвоздеи отвътре, Калиник с молитвата си измолил жива вода от един камък, откъдето бликнал извор.

Като се разхладили достатъчно, воините и конете им преминали останалия път без затруднения и пристигнали в Гангри. Не им се искало да предадат на смърт своя благодетел Калиник, избавил ги от гибел по пътя. Но като се боели, че князът ще се разгневи и ще предаде на смърт самите тях, изпълнили заповедта му. Като разпалили пещта, поставили мъченика близо до самия пламък.

А той влязъл в самата среда на пламтящия огън на пещта и като легнал. Когато пещта угаснала, честното му тяло било намерено невредимо. Вярващите го взели и го погребали с подобаваща чест. През 397 г. кесарят Флавий построил близо до градските стени на Константинопол великолепен храм на свети Тирс и в него положил мощите му. После светецът се явил във видение на царица Пулхерия и заповядал до него да бъдат положени мощите на свети 40 мъченици Севастийски, които дотогава почивали в земята и по негово указание били открити през 450 г.

 В името на мъченика император Юстиниан Велики построил и друг храм, недалеч от така нареченото Теодосиево тържище. Но ревността към вярата се възбуждала все по-силно и по-силно въпреки ужасното гонение. Езичниците внезапно се обръщали към Христовата вяра и отивали радостно на мъчения. Мъченическата смърт на Аполоний и Филимон и станалите при това чудеса обърнали към Христа самия игемон Ариан, който на своя ред запечатал вярата си със св. мъченичество.

Днес е празник и за всички, които носят хубавите зимни имена Снежана, Снежанка, Снежа, Снежка, Снежина.