Православната църква на 29 декември чества св. 14 хиляди младенци мъченици, които са били избити от Ирод във Витлеем. Като се видял подигран от мъдреците, които се поклонили на Младенеца Христа, но не се върнали при него, а по друг път заминали за страната си, Ирод се ядосал твърде много.

Той се страхувал да не би новороденият Цар Юдейски да му отнеме царството и заповядал да избият всички младенци във Витлеем и пределите, родени през последните две години. Така жестокият Ирод принесъл в жертва на своето необуздано властолюбие хиляди младенци, като не знаел, че Исус Христос се родил да устрои царство не на земно владичество, а на вечното спасение.

Невинните деца, загинали по заповед на цар Ирод, стават първите мъченици за Христос. Ужасяващ е мащабът на това чудовищно злодейство, извършено веднага след раждането на Младенеца. То ни показва степента на поквареност на човешкия свят и крещящата необходимост от пришествието на Спасителя.  

Съществува мнение, че броят на прославените от Църквата жертви на трагедията във Витлеем - 14 хиляди - не съответства на действителността. Историците се отнасят със съмнение към това, че по заповед на цар Ирод в действителност са убити 14 хиляди младенци.

Според тях преди около 2000 години в този мъничък град не би могло да има толкова деца от мъжки пол на възраст до две години.

Същевременно в сирийските източници се споменават 64 хиляди убити във Витлеем невинни деца, а в редица западни мартирологии се посочват 144 хиляди младенци мъченици. Ирод бил застигнат от страшни болести, които сложили край на живота му. Божият съд – по думите на църковните писатели – постигнал Ирода чрез страшни болести, които прекратили живота му за незаконното избиване на невинните.

Витлеемската трагедия далеч не е последното кърваво звено във вековното противопоставяне между надменния, самодоволен, властолюбив, кръвожаден човек, загиващ в страсти, от една страна, и от друга страна - кроткия, смирен, дълготърпелив и жертвен Бог, който идва в света, за да спаси хората.