Сирия, съюзник на Москва, призна независимостта на двете сепаратистки републики в Източна Украйна, като по този начин стана първата държава, освен Русия, която направи това, съобщи АФП. Сепаратистките самопровъзгласени държави с центрове Донецк и Луганск, чиято независимост Москва призна през февруари, се намират в региона Донбас, който е в центъра на руската инвазия, и от 2014 г. насам не подлежат на контрол от страна на Киев.

"Сирийската арабска република реши да признае независимостта и суверенитета както на Луганската народна република, така и на Донецката народна република", заяви източник от сирийското външно министерство пред официалната информационна агенция САНА,"Ще общуваме с двете страни, за да договорим рамки за укрепване на отношенията, включително установяване на дипломатически отношения в съответствие с установените правила."

По-рано този месец сирийският президент Башар Асад се срещна с руска делегация и представители на Донецката република. По време на срещата той заяви, че Дамаск е готов да започне политически отношения с Донецк.

Това не е първият случай, когато сирийското правителство, което от 2015 г. насам е силно подкрепяно от Русия в собствената си гражданска война, подкрепя признаването на отцепнически държави от страна на Москва.

През 2018 г. Сирия призна Южна Осетия и Абхазия за независими от бившата съветска държава Грузия, което накара Тбилиси да скъса дипломатическите си отношения.

Абхазия и Южна Осетия са международно признати като част от Грузия, която получи независимост от Съветския съюз през 1991 г., но Русия и още няколко държави признават тяхната независимост.