Федералното правителство отлага крайния срок за влизане в сила на REAL ID документите за втори път. От 3 май 2023 година всеки пътник на вътрешните линии на възраст над 18 години трябва да има REAL съвместима шофьорска книжка, лична карта, издадена от някой щат специална шофьорска книжка или друг документ, приемлив за Администрацията по транспортна сигурност (TSA), съобщиха във вторник от Департамента по вътрешна сигурност. (DHS).

REAL ID Act е федерален закон, който засяга начина, по който щатите издават шофьорски книжки и лични карти, така че да бъдат приемливи за федерални цели, като например качване на вътрешен пътнически полет или влизане във военна инсталация или федерално съоръжение, което изисква лична карта. 

Първоначалният краен срок 1 октомври 2020 бе удължен с година заради пандемията. Второто удължаване е също обосновано с „обстоятелства, породени от настоящата пандемия от COVID-19”, гласи прессъобщението на DHS.Пандемията съществено повлия на възможността на щатите да издават REAL ID-съвместими шофьорски книжки и лични карти, тъй като много агенции за лицензиране на шофьори все още работят с ограничен капацитет“ - се казва в съобщението на агенцията.

Всичките 50 щата, столицата Вашингтон и 4 от петте територии на САЩ, попадащи под действието на REAL ID Act и свързаните с него регулации, вече са постигнали съвместимост със стандартите за сигурност на REAL ID, съобщиха от правителството.

Регулационните правила бяха въведени през 2005 година като начин да се следи идентичността на пътуващите. Те бяха приети вследствие на атентатите от 9/11, според DHS. Едва наскоро всичките 50 щата постигнаха съответствие с изискванията.

Сега само 43% от шофьорските книжки, издадени в САЩ, са REAL ID- съвместими, според данните на „Вътрешна сигурност“.