Парламентарната правна комисия обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс, предложени от председателя на Народното събрание Ива Митева и група народни представители от "Има такъв народ".От "Има такъв народ" предлагат гласуване по пощата в чужбина да има още през юли, когато се очаква да има парламентарни избори. 

Без актуализация на изборните списъци

От левицата предложиха активна регистрация.Крум Зарков от БСП каза, че от 30 години се води дебат за адекватността на изборните списъци. Предлагаме активна регистрация, която да щади избирателя. Искаме най-после да бъде създаден регистър. И на базата на вето да се създават избирателните списъци. Според него списъците трябва да се вземат на база гласувалите на последните избори и да се даде срок на хората да се допишат."Този списък да се допълва от хората, които по една или друга причина не са могли да гласуват на последните избори. С този метод ще може по-лесно да се организира и гласуване по пощата. Така ще се реши феномена за "мъртви души"", каза той. "Този регистър от 2014 г. беше компромис заради един параграф в Изборния кодекс. Тогава мотивите, че няма как да се обявяват на сайтове и публично лицата, които са упражнили своя вот. Европейската практика изисква регистрите да се актуализират, да са публични. България има критики заради дописването в изборния ден в списъците. Това, което се предлага, ще позволи дописаните в списъците в изборния ден да са в пъти повече. За да накараме хората в чужбина да дадат своя настоящ адрес, трябва да им дадем стимул за това. Ние сме за пълен одит на избирателните списъци. Нека да не действаме прибързано", каза председателят на парламента Ива Митева.Предложението на социалистите така и не се гласува. 

Гласуване по настоящ адрес

Решено бе заявления за гласуване по настоящ адрес да се подават не в съответната община, а онлайн в ГД ГРАО."Има такъв народ" и "Демократична България". В заявката избирателят ще трябва да вписва имената си по лична карта, номера на личната си карта, датата, мястото и органа на издаването й, ЕГН, постоянния си адрес, настоящия си адрес и посочва мобилен телефонен номер, като подпис не се изисква. Според вносителите така ще се улесни гласуването по настоящ адрес.