На 11 май Българската православна църква чества паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий, създали славянската писменост.

Солунските братя изпълнявали възложените им от византийския император отговорни религиозни-политически мисии при сарацините, евреите и хазарите.

За своето просветно дело получили и благословията на папа Адриан Втори, който осветил донесените в Рим славянски богослужебни книги. След смъртта им разпространението на новата азбука било довършено от техните ученици.

Прогонени от Моравия, където срещнали съпротивата на немското духовенство, те са радушно приети в България от цар Борис Първи.

През 1851 г. за първи път 11 май се чества и като Празник на българската просвета, но датата по нов стил – 24 май, е светският празник, който се отбелязва като ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

11 май по стар стил и 24 май по нов стил постепенно се превръща в общобългарски празник на просветата. Сведения за честването на този ден като празник на българската просвета има още през XII век.

В края на девети век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното средновековие, 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.