На 8 февруари църквата чества паметта на св. пророк Захария Сърповидец (Захарий).

Пророк Захария е единадесети от малките пророци. Заедно с пророк Агей той подбуждал княза Заровавел да възстанови Йерусалимския храм. Захарий се чества още и на 24 март и 5 септември.

Той предсказал и тържественото влизане на Иисуса Христа в Йерусалим, Юдовото предателство за тридесет сребърника и разбягването на апостолите по време на Христовите страдания. Пророкът починал в последните години от царуването на персийския цар Дарий Хистасп, около 520 г. преди Христа. Името е с древноеврейски произход и означава “Божия памет“. Популярно е не само в България, но и в Русия, Грузия и Армения.

Захарий бил син на свещеник Варахия, Елисавета – сестра на Анна, майка на св. Дева Мария. Св. Елисавета и съпругът й, св. Захарий, живели по времето на цар Ирод (6 век пр. Хр.). Св. Захарий бил свещеник от Хеврон, нямали деца до дълбока старост. Но веднъж, когато св. Захарий бил на смяна и трябвало да влезе в Йерусалимския храм, за да покади, му се явил Архангел Гавриил и му известил, че жена му ще му роди син, който трябва да бъде наречен Йоан.

Св. Захарий не повярвал и за това Гавриил му отнел гласа, до момента, в който се сбъдне предреченото. Скоро след като се прибрал у дома си, св. Елисавета заченала.

Захарий бил убит в храма между жертвеника и олтара от войници, задето не казал къде е синът му – детето Йоан, за да го погубят по наредбата за избиване на Витлеемските младенци. Имен ден празнуват Захарий, Захари, Захарина, Хари, Захаринка, Зарко, Зара, Зарин, Зарина. На този ден църквата почита и св. великомъченик Теодор Стратилат. Той се почита от православни и католици като светец.

Назначен е бил за стратилат (пълководец) в римския гарнизон на град Хераклея Понтийска(днешен Карадениз Ерегли), близо до Черно море. През Средновековието култът към Теодор Стратилат е много разпространен. При основаването на Венеция, заедно със св. Марко, св. Теодор Стратилат е провъзгласен за патрон на града.