Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд издаде в понеделник от името на ведомството си изявление, провокирано от новия закон в Тексас, който практически ограничава 85% от абортите на територията на щата. Той заяви, че „насилие“ срещу хората, които търсят репродуктивни медицински грижи или срещу клиники, които предоставят такива, няма да се толерира.

Министерството ще предостави подкрепа от федералните органи за прилагане на закона, когато клиниката за аборти или центровете за репродуктивно здраве са под атака. Няма да толерираме насилието срещу тези, които търсят или предоставят услуги за репродуктивно здраве, както и физическо възпрепятстване или щети по собствеността в нарушение на FACE Act (Freedom of Access to Clinic Entrances Act )

Тексаският закон забранява на лекарите да правят аборт, „ако се улови сърдечен ритъм на плода“, включително ембрионалната сърдечна активност, която може да се засече около шестата седмица от бременността.

Този закон е различен от последното законодателство за абортите, което позволява водене на граждански дела срещу хората, които подпомагат или окуражават аборта. Въпреки че бе допуснат да влезе в сила, законът продължава да е обект на съдебно оспорване.

Много жени дори не знаят, че са бременни около шестата седмица и повечето аборти в САЩ статистически се извършват след този срок, според данните на CDC.

Министерството на правосъдието все още е в процес на оценка как да оспори закона, се казва в изявлението на прокурор Гарланд, и той обещава подкрепата си на заведенията за репродуктивно здраве.

Докато министерството спешно изследва възможностите да се противопостави на тексаския закон, за да защити правата на жените и други лица, включително чрез правото на аборт, ние ще продължим да предпазваме тези, които искат да получат и тези, които предлагат услуги за репродуктивно здраве, съобразно с нашито криминално и гражданско прилагане на FACE Act“ - гласи изявлението на Гарланд.Забранява се и нанасяне на щети по собствеността на съоръженията, осигуряващи репродуктивно здраве.Министерството е във връзка с офисите на федералния прокурор и с полевите центрове на ФБР в Тексас, за да се гарантира прилагането на тези протекции, обяви Гарланд.