Министерството на правосъдието предлага да отпаднат така наречените "златни паспорти". Те представляваха възможност за получаване на българско гражданство срещу солидни инвестиции. Според министерството отпадането ще стане с изменение в Закона за българското гражданство, от който ще отпаднат чл. 12а и 14а.

От министерски съвет обясниха, че до промените се стига след анализ на ситуацията към момента, който показва, че от създаването на разпоредбите на чл. 12а и 14а в Закона за българското гражданство през 2013 г. до измененията през 2021 г., лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство на тези основания, са получили разрешение за постоянно пребиваване.

Според анализа това е станало заради направени вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа на стойност над един милион лева или са вложили сума над един милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление, съответно са увеличили инвестицията при същите условия до два милиона лева, пише "Дневник".

Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство обаче или на някой от следващите етапи на производството се оказва, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа или поради извършени други разпоредителни действия.

Освен това в поредно писмо от юни 2021 г. Европейската комисия изразява безпокойство от продължаващата в България законова възможност за придобиване на българско гражданство по натурализация в замяна на предварително определени плащания. Според ЕК по този начин страната ни налага на други държави членки задължението да признават за граждани на ЕС лицата, натурализирани на това основание, и да им предоставят всички права, произтичащи от този основен статут.

За промени в законодателството и спиране на практиката със "златните паспорти" заговори Янаки Стоилов още в първите дни от работата на служебния кабинет, а по-късно и Иван Демерджиев отстояваше същата позиция.

В последните дни на 2021 г. депутатът от ДПС Делян Пеевски, който бе санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски", беше сред вносителите на законопроект за прекратяване на схемата. Един от мотивите за санкционирането му по "Магнитски" бе свързан със съмнения за корупция при раздаването на български паспорти.

В момента България е заплашена с наказателна процедура от Европейската комисия, ако не прекрати възможностите за предоставяне на "златни паспорти". Другите две държави, срещу които вече е започнала такава наказателна процедура заради същата практика, са Малта и Кипър.