Преговорите на партията „Продължаваме промяната“ започнаха в сектор "Здравеопазване" с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за бъдещо коалиционно правителство. От БСП са категорични, че трябва да се повиши COVID ваксинацията, да има разделяне на потоците от болни в лечебните заведения. Социалистите смятат, че трябва да спре да се гледа на пациента като касичка.Друг приоритет на БСП е създаването на Национална детска болница. По думите на Георги Михайлов от левицата лекарствата за децата до 12 годишна възраст трябва да са безплатни, независимо какво е заболяването. Той обясни, че няма да отстъпи от тази идея. 

ИТН иска да няма натиск при ваксинацията 

Проф. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" поиска в евентуалното коалиционно споразумение да бъде записано, че няма да се допуска "никаква форма на натиск, независимо дали е административен или корпоративен" за ваксинирането срещу COVID-19. Имунологът поиска още в страната да бъдат обособени болници, където да се лекува само COVID-19, а в други да се лекуват останалите заболявания. Според него държавата трябва да предлага изследвания за т. нар. Т-клетъчен имунитет.Ивайло Христов от ИТН заяви, че трябва да се работи по принципа на убеждението, иначе ще се влезе в сериозен конфликт с народопсихологията.

ДБ искат запазване на клиничните пътеки 

От "Демократична България" се обявиха за запазване на клиничните пътеки, но при ефективен контрол на медицинската дейност чрез създаване на независима Държавна агенция."Един процент от събраните акцизи от тютюневи изделия и спиртни напитки да са за промоционални кампании и превенция на зависимости към Министерство на здравеопазването. Ако те са адекватно финансово осигурени, това, което ще се случи, че такива програми ефективни ще има и нашето население ще бъде профилактирано преди да започнем да го лекуваме, защото в момента дисбалансът по отношение по посока към лечебни заведения е твърде тежък, с почти липсваща профилактична насоченост", каза доц. Александър Симидчиев. Всички политически формации се обявиха за спешно въвеждане на електронно досие и спиране на доплащането от страна на пациентите, както и за изграждане на Детска болница и увеличаване на възнагражденията на работещите в Спешна помощ.В сряда сутринта започна обсъждането на секторите "Здравеопазване" и "Земеделие", а следобяд ще бъдат обсъдени секторите "Образование" и "Електронно правителство". Преговорите започнаха във вторник, а експертите обсъдиха темите "Икономика", "Енергетика", "Правосъдие" и "Транспорт". Разговорите ще продължат до събота по 18 преговорни глави и се водят от експертни екипи.