Прочистване на избирателните списъци за предсрочния вот на 11 юли е обсъждало служебното правителство. Това става ясно от стенограма на заседанието на кабинета, проведено на 19 май, която е публикувана в правителствената информационна система, пише "24 часа". От избирателните списъци да изпаднат хора, които не плащат данъците си в България, и такива, които нямат валидни лични карти и международни паспорти, предвижда идеята, дадена от служебния финансов министър Асен Василев. Вицепремиерът Бойко Рашков да направи работна група, която да се заеме с прочистването на списъците, поръчал след дебата премиерът Стефан Янев, става ясно от стенограмата. “Само по себе си подобно предложение звучи справедливо - живееш в чужбина, плащаш си данъците там, защо ще определяш кой ще управлява България. Това е чисто човешката ми позиция. Като юрист обаче си давам сметка, че подобна теза е трудно защитима с оглед на действащата ни конституционноправна уредба. Все пак е добре да се чуе мнението на тесните специалисти в материята - конституционалистите”, коментира бившият парламентарен шеф проф. Огнян Герджиков.

“Идеята неплащане на данъци е от 19-и век, това е надопустимо.

Избирателните списъци у нас се правят по постоянен адрес.

Поради липсата на избирателен район “Чужбина” няма изрично изискване по закон българите зад граница да декларират адреса си там.

Освен това има случаи на българи, които не декларират имущество и данъци в чужбина, за да могат да ползват различни помощи и облекчения.